OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
ALYSS Jmenuji se Earl - My name is Earl na alyss.cz
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Obrysy nejnovější víceúčelové atomové ponorky páté generace Chaski se už naznačují, Vojenské námořnictvo rozpracovává takticko-technický úkol.

Víceúčelové atomové ponorky páté generace projektu Chaski vystřídají atomové ponorky projektu 885 Jaseň, které se nyní staví a zařazují se do složení ruského Vojenského námořnictva.
V současné době probíhá práce na formování koncepce nové atomové ponorky. Vojenské námořnictvo rozpracovává taktický a technický úkol pro úvodní projekt ponorky.
Zatím je známo, že víceúčelové atomové ponorky projektu Chaski budou mít ve výzbroji hyperzvukové rakety Cirkon.
Projektem jaderných ponorek páté generace třídy Husky se zabývá konstrukční kancelář Malachit, cituje vysoce postaveného představitele ruského obranného průmyslu agentura RIA Novosti.
Současně bylo oznámeno, že Husky bude vyzbrojen hyperzvukovými (rychlost 5-6 M) křídlatými raketami Zirkon, jejichž testy jsou již v plném proudu. K tomu pak zveřejnila agentura informaci, že při stavbě ponorek páté generace budou použity nové kompozitní materiály.

V současné době je vnější povrch pláště jak jaderných, tak i nejaderných ponorek pokryt pryžovou vrstvou, jejímž úkolem je omezit únik hluku vznikajícího činností zařízení uvnitř ponorky do vnějšího prostoru. Kompozitní materiály budou využity právě jako náhrada této vrstvy, nikoli při konstrukci vlastního trupu. Trupy ponorek jsou totiž vyrobeny s vysokopevnostní oceli s mimořádnou odolností v tahu i tlaku. Konstruktéři však navrhují využít kompozity také v konstrukci směrových a hloubkových kormidel. A co je zajímavé – obdobný materiál chtějí využít při výrobě hnací hřídele a lodních šroubů – tedy zdrojů vibrací a hluku vznikajícího mimo vnitřní prostor ponorky,“ uvádí vojenský expert Michail Timošenko o páté generaci ponorek.
Struktura a složení povrchového materiálu podle něj neumožňují nepříteli, aby (sonarem) zachytil pro lokalizaci ponorky dostatečně silný signál, neboť použitý materiál pohlcuje zvuk.
Podle odborníků použití kompozitních technologií při stavbě ponorek, stejně jako používání nových typů raket, zcela zapadá do koncepce výstavby jaderných ponorek páté generace. Připomeňme, že v loňském roce ohlásilo Rusko dva nové typy ponorek páté generace: ponorku určenou k boji proti hladinovým plavidlům – tzv. „ponorku – lovce“ a také „zabijáka letadlových nosičů“, vyzbrojeného křídlatými raketami. Zkrátka projektem Husky práce na výstavbě ponorkového loďstva zdaleka nekončí.

Ponorka Husky bude vybavena robotickými systémy schopnými pracovat ve vodě a ve vzduchu.
Výstavba víceúčelových jaderných ponorek třídy Husky bude zahájena v letech 2023-2024. První Husky má být dodán v roce 2025, zatímco poslední bude dodán ve třicátých letech 20. století.

 

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com