OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
ALYSS.cz - Komiks - kreslene serialy
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

2. Světová Válka

Ponorková válka v Atlantiku začala 3. září 1939. Tento den Německo odmítlo britské ultimátum požadující stažení německých vojsk z Polska, na jehož základě dostaly britské síly rozkaz napadnout Němce. V té době Německo disponovalo 56 ponorkami z 300 požadovaných Döenitzem, jejichž hlavním úkolem byla izolace Velké Británie od jejích spojenců za mořem a znemožnění jejího zásobování surovinami a výzbrojí.

Pár hodin po vyhlášení války německá ponorka U-30 pod velením kapitána Lempa potopila první loď, velký zaoceánský parník v domnění, že jde o pomocný křižník. 14. října 1939 se odehrává legendární akce ponorky U-47 pod velením Güntera Priena, která pronikla do vod britské základny Scapa Flow a potopila tam bitevní loď Royal Oak.

Již v prvním roce války byly lodě sdružovány do konvojů a ve snaze snížit jejich ztráty byly chráněny doprovodnými bojovými loděmi. Těch však bylo v prvním období války zoufale málo a němečtí ponorkáři, kteří slavili úspěch za úspěchem, nazvali tuto dobu jako "Šťastné časy". Výhodou bylo získání nových ponorkových základen ve Francouzském Lorientu, které Němcům umožnily podstatné rozšíření ponorkových operací. Další zvýšení efektivity jejich nasazení přinesla součinnost s průzkumnými letouny a sdružování ponorek do úderných skupin, tzv. vlčích smeček. Spojencům se však podařilo dešifrovat ponorková hlášení a konvoje odklonit z nebezpečných tras a potopit několik ponorek.

Po vstupu USA do války vysílali v rámci operace Paukenschlad ( podle Haydnovy symfonie S úderem kotlů ) Němci ponorky do amerických vod, a tak rok 1942 znamenal vyvrcholení ponorkové války. Během tohoto roku potopily německé ponorky 1 160 lodí o celkové tonáži 2 miliony tun . Po počátečních úspěších, při kterých potopily celkem výtlaku se však štěstěna od Němců odvrací. Na základě anglických zkušeností si i Američané vybudovali protiponorkovou obranu.

Za zlomový rok je považován rok 1943, kdy Spojenci začali do konvojů zařazovat stále větší eskortní síly zahrnující i doprovodné letadlové lodě, zkvalitnili vyhledávání ponorek pomocí výkonějších hydroakustických přístrojů a sonarů a zlepšili i součinnost s průzkumným dálkovým letectvem. Kriegsmarine přineslo určitý úspěch použití snorchelu, který umožnil dobíjet baterie pro elektromotory při plavbě pod vodou, což snížilo riziko odhalení radarem průzkumného letadla. Celkově se však ponorková ofenzíva dostala do vleklé krize, kterou už do konce války nepřekonala.

Válka v Tichém oceánu začala 7. prosince 1941. Po japonském útoku na námořní základnu v Pearl Harbor zahájilo 51 ponorek Spojených Států neomezenou válku proti nepříteli, obvykle osamoceně a až ke konci války ve smečkách. První potopenou japonskou lodí byla obchodní loď Atsutasan Maru o výtlaku 8 663 tun, kterou 16.12.1941 torpédovala USS Swordfish (SS 139). Díky tomu, že japonské obchodní lodě až do roku 1943 pluly většinou bez vojenského doprovodu, dařilo se americkým ponorkám napadat a potápět tyto lodě. Ztráty Japonského námořního loďstva tak narůstaly od 134 potopených lodí o celkovém výtlaku 580 390 tun, v roce 1942 na 284 lodě o výtlaku 1 341 986 tun v roce 1943, 492 lodě o výtlaku 2 387 780 tun v roce 1944 a 132 lodě o výtlaku 469 872 tun v roce 1945. Velké ztráty způsobily ponorky i japonskému námořnictvu. Za celou válku se jim podařilo potopit jednu bitevní loď, 9 letadlových lodí, 12 křižníků, 43 torpédoborců, 23 ponorek a na 200 menších plavidel.

Celková tonáž potopených lodí však mohla být ještě větší, kdyby ponorky byly vyzbrojeny spolehlivými torpédy. Až do září 1943 se velitelé ponorek potýkali s poruchami nastavení hloubky a funkcí rozněcovacího mechanizmu. Torpéda pak vůbec nevybuchla a nebo vybuchla předčasně, čímž prozradila polohu ponorky a vystavila ji značnému nebezpečí napadení hlubinnými náložemi.

Kromě potápění japonských lodí plnily ponorky i další úkoly. Po celou dobu války plnily ponorky průzkumné úkoly. Poskytly spoustu velmi důležitých informací pro řadu operací počínaje prvním bombardovacím náletem na Japonsko a konče bitvou v zálivu Leyte. Zachraňovaly sestřelené piloty včetně budoucího prezidenta George Buche, kterého zachránila ponorka USS Finback (SS 230), prováděly evakuace, zásobování, pokládání min apod.

Ačkoliv ponorkové síly Spojených států reprezentovaly pouhé 1,6% celkových sil Námořnictva, potopily více než 55% Japonských námořních sil. Vynikající úspěch však byl vykoupen krutou daní. 52 ponorek bylo během války potopeno a 3 506 mužů posádky přišlo o život, což činí téměř 22% ponorkových sil. Pro srovnání, druhé nejefektivnější ponorkové síly, Německé ponorky, Ztratily během války 781 ponorek a 28 000 mužů, což je 85 % celkových ponorkových sil.

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com