OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
ALYSS HIMYM - Jak jsem poznal vasi matku na alyss.cz
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Přehled hlavních typů britských ponorek  z Druhé Světové války. 

Třídy O, P a R
Třída O

 
Třída P
Parthian

HMS Isiris

HMS Pandora

Délka maximální 86,4m
Šířka      9,1m
Ponor standard 4.9m
Výtlak vynořená 1475 t
Výtlak ponořená 2038 t
Maximální ponor 91m
Výzbroj 8 × TT 533mm (6p,2z), 14 torpéd, 1 × 102mm dělo, 2 kulomety ráže 303'
Pohon 2 × diesel, 4,250bhp, 4 × electro 1,350shp, 2 hřídele
Dosah 8 500 Nm / 10 kts
Rychlost vynořená 17,5 kts
Rychlost ponořená 8,5 kts
Posádka max. 6+47
Postavené ponorky                                         Oberon, Odin, Olympus, Orpheus, Osiris, Oswald, Otus, Otway, Oxley, Pandora, Poseidon, Parthian, Perseus, Phoenix, Proteus , Rainbow, Regulus, Regent, Rover

Postavené ponorky:  Oberon, Odin, Olympus, Orpheus, Osiris, Oswald, Otus, Otway, Oxley, Pandora, Poseidon, Parthian, Perseus, Phoenix, Proteus , Rainbow, Regulus, Regent, Rover.

Třída O byla určeno pro službu na Dálném východě jako náhrada za zastarávající třídu L. 2 ponorky byly stavěny pro australské námořnictvo (Lišily se výtlakem, dosahem a zvláštním tvarem přídě) , ktreé je však kvůli nedostatku financí vrátilo Anglii. Třída O byla jako první ponorka Royal Navy vybavena ASDICem a také byla první ponorkou se 4 elektromotory. Tato koncepce byla později použita u většiny britskch ponorek.
Nevýhodou těchto ponorek byly špatně konstruované a netěsnící polivové nádrže, ze kterých často unikalo palivo, které mohlo prozradit polohu ponorky pod hladinou. Celkově třída O utrpěla těžké ztráty (z 9 ponorek se jich 5 potopilo, z toho jedna - Oxley - byla omylem potopena ponorkou HMS Triton), převážně díky nasazení ve Středozemním moři, pro jehož uzavřené vody byly takto velké ponorky nevhodné.
Dalším rozšířením třídy O byla třída P, která byla o metr delší, měla jinak tvarovanou záď a u palubního děla, umístěného na věži před můstkem, přibyl štít. Před válkou většina ponorek této třídy operovala ze základny Wei-Hai-Wei v Číně. Během války pak mimo jiné pomáhaly zásobovat obleženou a bombardovanou Maltu. Ponorka Poseidon se potopila ještě před válkou v Číně po kolizi s obchodní lodí. Válku přežila jediná ponorka, Proteus. Mezi úspěšné britské ponorky se mimo jiné řadí i HMS Parthian, která během války potopila několik lodí, včetně německé pomocné minolovky, jedné vichystické a 2 italských ponorek. Další, Proteus, potopil 7 nákladních lodí a Perseus má na kontě 3 obchodní lodě.
Poslední z rozšíření třídy O byla třída R, která byla opět delší, nesla o 2 torpéda víc a lišilo se umístění palubního děla, tentokrát opět bez štítu pro střelce. Ze 4 postavených přežila opět jen jedna.


Třída Porpoise

HMS Rorqual

Délka maximální 88,1m
Šířka      9,1m
Ponor standard 4.9 m
Výtlak vynořená 1,768 t
Výtlak ponořená 2,053 t
Maximální ponor 90m
Výzbroj 6 × TT 533mm (6p), 18 torpéd, 1 × 102mm  dělo, 2× 7.62mm kulomet, obvykle 50 min, max. 120
Pohon diesely, 3 300 bhp, electro 1 600 shp
Dosah 11 500 Nn/8 kts
Rychlost vynořená 15,5 kts
Rychlost ponořená 9 kts
Posádka max. 61
Postavené ponorky                 Porpoise, Cachalot, Grampus, Narwhal, Rorqual, Seal

Třída Porpoise byla jediná třída v Royal Navy, která byla od počátku projektována jako minonoska. Celkovou konstrukcí připomíná třídu O, liší se však nástavbou po celé délce až k zádi, pod níž jsou ukryty kolejnice pro kladení min. Na zádi ponorky byly umístěny velké dveře, které se při kladení min otevíraly. Kolejnice vedly po celé délce trupu a mohly pojmout až 120 min, běžně se však používal jen omezený náklad 50 min. Plánovalo se mnoho dalších plavidel této třídy, později byla ale představena nová ponorková mina, která se dala klást pomocí klasických ponorkových torpédometů. Stavba speciálních minonosek tedy ztratila smysl a 3 ponorky, které se v té době stavěly, byly sešrotovány.
I přes zastavení plánu na jejich konstrukci byla třída Porpoise velkým přínosem pro britské válečné úsilí. HMS Cachalot například potopila ponorku U-51 a její minová pole si za oběť připsala jednu minolovku. Úspěšná byla i HMS Narwhal, jejíž minová pole potopila 6 lodí a 8 malých plavidel, mimo jiné také poškodila obchodní loď Togo, později přestavěnou na pomocný křižník. Porpoise potopí torpédy nebo minami 16 nepřátelských plavidel. Je ztracena koncem ledna 1945 jako poslední britská ponorka ve válce. Mimořádně úspěšný je i Rorqual s více než 20 potopenými plavidly a odváždým dělostřelckým soubojem s italskou plovoucí baterií, kterou se mu daří těžce poškodit. Rorqual jako jediný přežil válku.
Pohnutý osud měla HMS Seal. V květnu 1940 měla za úkol naklást miny v Kattegatu. Je ale překvapen hlídkovým člunem a během úhybného manévru narazí zádí na minu. Ponorka klesne na dno se zaplavenou zádí, ale po 18 hodinách oprav se za tmy se po několika pokusech vynořuje. Poškození vylučuje možnost návratu do Anglie, a tak se posádka rozhodne vyrazit k pár kilometrů vzdálenému Švédsku. Loď není schopná manévrovat a navíc je přídí otočena k obsazenému Dánsku, takže vyrazí na jeden motor zpětným chodem. Vzhledem k poškození zádě se ale Seal pohybuje v kruhu a bez druhého motoru a kormidla se nedá ovládat. K dovršení všeho byl Seal objeven hlídkovými letadly, které ho napadly kulometnou palbou. Na palubě Sealu však nefungovala ani protiletadlová zbraň a ponorka se nemohla bránit. Krátce nato byla zajata připlouvajícím hlídkovým člunem. Ponorky byla pro případ zajetí vybavena dvěma hlubinnými minami, které měly v případě zaplavení ponorku zničit. Velitel ponorky se je rozhodl deaktivovat, protože případný výbuch  po potopení by mohl zabít posádku ve vodě a navíc se nezdálo pravděpodobné, že se ponorka udrží na hladině.
Němci ji však přesto odvlekli a opravili. Její jedinou rolí v Kriegsmarine však byla propaganda. Potopena byla Němci v květnu 1945. Velitel Londsdale byl po válce souzen, byl však se ctí zproštěn všech obvinění.


Třída River

HMS Severn

Délka maximální 105,2m
Šířka      8,65m
Ponor standard 4.2m
Výtlak vynořená 1 850 t
Výtlak ponořená 2 700 t
Maximální ponor 91m
Výzbroj 6 × TT 533mm (6p), 18 torpéd, 1 × 102mm dělo, 2 × 7.62mm kulomet
Pohon diesely 10 000bhp, 2 diesely pro dobíjení baterií, electro 2 500shp
Rychlost vynořená 22,5 kts
Rychlost ponořená 10 kts
Dosah 10 000 Nm/8 kts
Posádka max. 61
Postavené ponorky Clyde, Severn, Thames

Ponorky třídy River byly posledním pokusem o vytvoření ponorky vhodné pro spolupráci s hlavní flotilou bitevních lodí. Taková ponorka se měla pohybovat souběžně s flotilou (která mohla dosahovat rychlosti přes 30 kts) a zajišťovat průzkum nebo oslabení flotily nepřítele před hlavním střetnutím. Mezi pokusy o vytvoření takové ponorky byla i neblaze proslulá třída K s parním pohonem, u které důraz na vysokou rychlost zapříčinil mnoho nehod, spojených se špatnou ovladatelností a nebezpečným pohonným systémem, nevhodným pro použití na ponorce.
Třída River už sice nebyla tolik nebezpečná vlastní posádce, ale s rychlostí 22,5 kts nemohla, přestože patřila k nejrychlejším ponorkám na světě, udržet tempo s flotilou. Díky slepé snaze obětovat vše rychlosti a dosahu byly tyto ponorky nevhodné k operačnímu nasazení, protože nebyly dostatečně obratné a vzhledem ke své velikosti měly velmi slabou výzbroj. Ponorky sloužily jako zásobovací a dopravní, uplatnily se zejména při zásobování Malty.
Přes všechny nedostatky potopila HMS Severn 3 nepřátelská plavidla a neúspěšně napadla 2 ponorky. Další, Thames, potopila německou torpédovku Luchs. Thames byla jako jediná z této třídy ztracena v boji, konkrétně na minách u pobřeží Norska.


Třída S
Na počátku 30. let rozhodla Admiralita o konstrukci dvou typů oceánských ponorek, jedné s maximální velikostí a dosahem a druhou střední pro uzavřenější vody. Výsledkem druhé specifikace se stala třída S.
Ta se dělí do 3 menších skupin, z nichž početně nejvýznamnější je poslední, 3. třída. Od víceméně shodných prvních dvou typů (typ 2 měl výkonnější dieselmotory) se lišila zejména delším trupem a externím zadním torpédometem. V tabulce jsou uvedena data k typu S 3.
První dva typy třídy S nesly hlavní tíhu prvních bojů. Z celkem 12 lodí jich bylo 9 potopeno. Dosáhy však mnoha úspěchů, napříkald Sturgeon potopila 5 plavidel a Salmon potopil U-36 a těžce poškodil 2 lehké křižníky a HMS Spearfish ve Skagerraku na dlouho vyřadil německou kapesní bitevní loď Deutschland.

S-II

S-III

HMS Stonehenge

HMS Sea River

Délka maximální 66,1m
Šířka      7.2 m
Ponor standard 4 m
Výtlak vynořená 767 t
Výtlak ponořená 990 t
Maximální ponor 106m
Výzbroj 6 × TT 533mm (6p),u některých lodí + zadní externí torpédomet, 12 (13) torpéd, 1 × 76.2mm nebo 102mm dělo, 1 × 7,62mm kulomet, později 20 mm kanon
Pohon diesely 1 900 bhp, electro 1 440shp
Rychlost vynořená 15 kts
Rychlost ponořená 9 kts
Dosah 6 000 Nm/10 kts
Posádka max. 48
Postavené ponorky                                                                                                                                                                                                                     Seahorse, Starfish, Swordfish, Sturgeon, Sea Wolf, Salmon, Shark, Snapper, Spearfish, Sterlet, Sunfish, Sealion, Safari, Seraph, Shakespeare, Sportsman, Sidon, Sibyl, Sea Dog, Sea Nymph, Surf, Satyr, Sceptre, Sea Rover, Sirdar, Shalimar, Stoic, Storm, Spiteful, Spirit, Strongbow, Statesman, Sturdy, Stygian, Spark, Subtle, Supreme, Sea Scout, Scythian, Selene, Solent, Sleuth, Scotsman, Sidon, Spearhead, Spur, Scorcher, Sea Devil, Sanguine, Saga, Seneschal, Springer, Sentinel, P222 , Sahib, Saracen, Sickle, Simoom, Splendid, Stonehenge, Stratagem, Syrtis

Na počátku 30. let rozhodla Admiralita o konstrukci dvou typů oceánských ponorek, jedné s maximální velikostí a dosahem a druhou střední pro uzavřenější vody. Výsledkem druhé specifikace se stala třída S.
Konstrukce těchto ponorek se ukázala jako vynikající. Při minimální velikosti, rychlému ponoření (cca 35 sekund) a velké obratnosti byly vhodné k nasazení v uzavřených oblastech, například ve Středomoří nebo v Severním moři. I přes svou velikost však měly silnou výzbroj šesti torpédometů a pozdější čluny byly celosvařované konstrukce, což výrazně zvýšilo maximální hloubku ponoření. Hlavní nevýhodou byl málo výkonný motor, který prvnímu typu dával rychlost pouhých 13,5 uzlu. To mu nedávalo schopnost pronásledovat ani modernější nákladní loď. Tyto nedostatky napravil až druhý typ, který dosahoval rychlosti až 15 uzlů.
Třída S se dělí do 3 menších skupin, z nichž početně nejvýznamnější je poslední, 3. třída. Od víceméně shodných prvních dvou typů (typ 2 měl výkonnější dieselmotory) se lišila zejména delším trupem a externím zadním torpédometem. V tabulce jsou uvedena data k typu S 3.
První dva typy třídy S nesly hlavní tíhu prvních bojů. Z celkem 12 lodí jich bylo 9 potopeno. Dosáhy však mnoha úspěchů, napříkald Sturgeon potopila 5 plavidel a Salmon potopil U-36 a těžce poškodil 2 lehké křižníky a HMS Spearfish ve Skagerraku na dlouho vyřadil německou kapesní bitevní loď Deutschland.


Třída T

HMS Torbay

HMS Tactician

Délka maximální 83,4m
Šířka      8,1m
Ponor standard 4.5m
Výtlak vynořená 1 222 t
Výtlak ponořená 1 575 t
Maximální ponor 110m
Výzbroj 11 × TT 533mm (8p+2b. mířící vzad+1z), 17 torpéd, 1 × 102mm QF Mk.XII L/40, 3 × 7.7mm, později 1 × 20mm
Pohon diesely 2 500bhp, electro 1 450shp
Rychlost vynořená 15,25 kts
Rychlost ponořená 8 kts
Dosah 8 000 Nm/10 kts
Posádka max. 61
Postavené ponorky                                                                                                                                                Taku, Talisman, Tarpon, Tetrarch, Thistle, Thunderbolt, Tigris, Torbay, Triad, Tribune, Trident, Triton, Triumph, Truant, Tuna, Tempest, Thorn, Thrasher, Traveller, Trooper, Trusty, Turbulent, Trespasser, Taurus, Tactician, Truculent, Tudor, Thule, Templar, Tradewind, Tally-Ho, Tantalus, Tireless, Token, Trenchant, Tantivy, Telemachus, Talent, Totem, Thorough, Truncheon, Tiptoe, Trump, Taciturn, Turpin, Tapir, Tarn, Talent , Tasman, Teredo, Thermopylae, Tabard

Třída T byla výsledkem první ze dvou výše zmíněných plánů. Tyto ponorky měly nahradit staré dálkové ponorky první generace. Ponorky už nepoužívaly externí palivové nádrže, ale palivo bylo uskladněno uvnitř trupu. Měly tím pádem omezený dosah, ale byly bezpečnější a vzhledem ke zvýšené kapacitě balastních nádrží i obratnější. Podobně jako třída S měly i ponorky třídy T 6 předních torpédometů a 6 rezerv,  navíc však měly v závislosti na subvariantě i externí torpédomety - 2 na přídi a u prvních lodí další 2 na bocích z věží, namířené vpřed. To dávalo úctyhodnou salvu 10 předních torpéd. Pozdější čluny však měly 2 boční torpédomety namířene vzad a přibyl i 11. torpédomet na zádi, opět mimo trup. Celkový náklad torpéd se vyšplhal až na 17.
Ponorky určené pro službu na Dálném východě dodatečně dostaly původně zavrhnuté externí palivové nádrže. Bojová služba ponorek první série odhalila nepraktickou torpédovou výzbroj a malou maximální hloubkou ponoru. Ponorky série II proto dostaly lepší kryt externích příďových topédometů, které byly původně umístěny vedle sebe ve výdutí nad přídí. Torpédomety na boku se posunuly vzad a byly otočeny pro palbu dozada. Navíc byl na zadní palubu, stejně jako u třídy S, přidán 11. torpédomet.. Ponorky nově dostaly celosvařovaný trup, který umožňoval překročení hranice 100 metrů. I přes svou velikost je ponorka schopna ponoření během 40 sekund.
Třetí skupina dostala novou elektronickou výbavu a 20mm protiletadlovou zbraň. Třída T patřila mezi nejúspěšnější britské ponorky války a bojovala na všech bojištích a oblastech, včetně Středomoří, kde však kvůli své velikosti utrpěla těžké ztráty. Data uvedená v tabulce patří právě nejpočetnější, 3. skupině.
Mezi úspěchy třídy T se řadí mj. patrola HMS Tantalus, trvající pro Brity rekordních 56 dní (zajímavé srovnání s německým rekordem, který je více než 170 dní). Ponorka HMS Trenchant potopila těžký křižník Ashigara, HMS Tally-Ho potopila lehký křižník Kuma a její sesterská loď, HMS Templar, o 2 týdny později na půl roku vyřadila další lehký křižník. Ve středomoří se třídě T daří potopit , křižníky Bolzano jsou poškozeny. V Severním moři potopí HMS Triton německý křižník Karlsruhe.
Po válce je několik lodí upraveno podobně jako třída Gato, ale zakrátko jsou z bojové služby vyřazeny. Nahradit je má třída A, do konce války se však postaví jen jedna ponorka a ta nestihne do bojů zasáhnout.


Třída U

HMS Venturer

HMS Upricht

HMS Upholder

Délka maximální 54,9m
Šířka      4.8m
Ponor standard 3,8m
Výtlak vynořená 648 t
Výtlak ponořená 735 t
Maximální ponor 60m, u třídy V až 100m
Výzbroj 4 × TT 533mm (4p), 8 torpéd, 1 × 76.2mm Mk.X L/50, 3 × 7.7mm
Pohon diesely 720bhp, electro 800shp
Rychlost vynořená 12 kts
Rychlost ponořená 9 kts
Dosah 3 800 Nm/10 kts
Posádka max. 33
Postavené ponorky                                                                                                        Ursula, Upright, Urchin, Una, Unity, Undine, Umpire, Undaunted, Union, Usk, Unique, Upholder, 
Urge, Utmost, Ulleswater, Uproar, Ultimatum, Umbra, Unbending, Unbroken, Unison, United, Unruffled, Unshaken, 
Unrivalled, Unseen, P47, Unruly, Upstart, Unsparing, P52, Untamed, Universal, Ultor, Varne, Vox, Varangian,  P32, P33, P38 P48, P36, Uredd, Usurper, Untamed, Vandal, Venturer, Viking, Vox, Veldt, Vampire, Vivid, Virtue, Voracious, Upshot, Varne(2), Urtica, Variance, Vortex, Volatile, Virulent, Vineyard, Vengeful, Vagabond, Votary
 
Třída U byla konstruována jako malá a levná ponorka pro trénink nových osádek a jako cíl při nácviku protiponorkového boje. Původně neměla být vůbec ozbrojena,  po vypuknutí války však byla schválena výzbroj 6 torpédometů, 4 příďových a 2 externích příďových ve  výduti podobně jako u třídy T. Nevhodný tvar přídě však způsoboval problémy a po prvních 2 postavených plavidlech dostala třída U rovnou příď. Zůstaly jí pouze 4 torpédomety a 4 rezervní torpéda.
Jejich výhodou byla obratnost a snadná ovladatelnost, která je předurčovala k operacím v uzavřených vodách s mnohem větší šancí na přežití, než jakou měly ponorky tříd O nebo T. I přes to ale utpěly těžké ztráty, z 15 lodí prvních dvou skupin přežily poze 4. Velké ztráty způsobil převážně nýtovaný trup, který dovoloval ponoření jen do hloubky 60 metrů a byl náchylné k poškození. I přes tento nedostatek bylo postaveno celkem 44 ponorek této třídy, z nichž bylo ztraceno celkem 19 lodí.
Tento nedostatek odstranila až třída V, vzhledem a vybavením velice podobná poslední sérii ponorek třídy U. Byla však o několik stop delší, dostala celosvařovaý trup a výkonnější dieselmotor. 
I malá třída U je v bojové službě velice úspěšná, HMS Umbra potopí italský křižník Trento, Giovanni Delle Bande Nere padne za oběť HMS Urge. Stejný osud potká jeho sesterskou loď Armando Díaz, kterou potopí HMs Upright. HMS Upholder potopil 2 velké dorpavní parníky s několika tisíci vojáky na cestě do Afriky. Ponorky třídy U také poškodily těžký křižník Bolzano a Atilio Regolo.
Ponorky třídy V už stihly do válečného dění zasáhnout jen omezeně. Mezi úspěšné patří například HMS Venturer se dvěma U-booty na kontě, konkrétně s U-771 a U-864, která v době potopení vezla do Japonska náklad nejnovějších německých zbraní a technické dokumentace.
Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com