OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
NIKEE Hvezdna brana SG-1 StarGate online na nikee.net
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

VA-111 Škval: nejrychlejší podvodní zbraň (2018)

VA-111 Škval (Vichřice), ruské označení ВА-111 'Шквал' (anglické VA-111 'Shkval') je torpédo s raketovým pohonem (čili podvodní raketa), vystřelované z ponorek. Zbraň je od roku 1990 ve vybavení armády Ruské federace.
Torpédo je kuželovitého tvaru se zúženou špicí, poháněné raketovým pohonem, který funguje na principu jevu zvaného superkavitace, při kterém kolem torpéda díky exotermické reakci peroxidu vodíku a manganistanu vápenatého vzniká plynová kapsa. V zadní části se nacházejí čtyři výklopná kormidla, která plní dvě funkce: jednak torpédo podle povelů z gyroskopů řídí, jednak usměrňují obtékání torpéda plynem. Dostřel činí 7 000 metrů. Rychlost torpéda je až 100 m/s.
Torpédo se vyrábí ve státní továrně v Kyrgyzstánu. V roce 2012 ruská vláda požádala o vlastnictví 75% závodu výměnou za odepsání masivního kyrgyzského dluhu vůči Rusku.

Video: VA-111 Shkval - úžasné torpédo s neuvěřitelnou rychlostí 370 km/h

VA-111 Škval

Typ torpédo
Místo původu Sovětský svaz
Historie služby
Používána

 Sovětský svaz,  Rusko

Historie výroby
Navrženo 1960 - 1970
Výroba 1977-dosud
Varianty Škval, Škval 2, Škval-E
Základní údaje
Hmotnost 2 700 kg
Délka 8 200 mm
Úsťová rychlost více než 100 m/s
Maximální dostřel

7 000 m (původní verze), 15 000 m (nejnovější verze)

Američané mu přezdívají zabiják letadlových lodí a je to nejrychlejší podvodní lidský výtvor na světě. Mluvíme o superkavitačním torpédu VA-111 Škval. Vlastně se jedná o podvodní raketu, přičemž první podoba této superzbraně se do útrob sovětských ponorek dostala na konci 70. let. Až po pádu železné opony Rusko oficiálně přiznalo existenci této zbraně, nicméně kolem ní stále panuje mnoho tajemství. Výjimečnost Škvalu spočívá v jeho až neuvěřitelné rychlosti při pohybu pod vodou. Může dosahovat prý až 370 km/h, při takové rychlosti nemá žádná loď ani ponorka šanci provést jakékoliv obranné opatření nebo manévry. Podstata superkavitace spočívá v tom, že si Škval kolem sebe vytváří vzduchovou bublinu, která si razí cestu vodní masou s mnohem menším odporem než klasická torpéda.

Škval nepotřebuje žádné speciální zařízení pro odpal, ruské ponorky jej vypouštějí ze standardních torpédometů ráže 533 mm. Jistou nevýhodou je, že díky superkavitaci Škval způsobuje velký rámus, navíc při jeho odpálení i pohybu unikají k hladině bubliny plynu. Útočící ponorka tak může nepřátelským lodím a letadlům odhalit svou polohu. V současnosti už ruské námořnictvo disponuje pokročilejší variantou neoficiálně označovanou jako Škval 2. Ta má prý dosah přes 9 km oproti 7 km u původní verze. Navíc prý disponuje i vektorovatelnou tryskou pohonného systému, takže je téměř jisté, že má nějaký naváděcí systém a dokáže při pohybu mmanévrovat.

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com