OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
ORFII Astrologie - ofrii.com
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Roku 1958 zavedlo americké námořnictvo do výzbroje jednu ze svých nejpodivnějších zbraní, ponorkové torpédo Mk 45 ASTOR (Anti-Submarine Torpedo) ráže 480 mm.



Ačkoliv na první pohled vypadalo úplně obyčejně, obsahovalo nukleární hlavici W34 s ekvivalentem zhruba 11 kilotun TNT. Američané vytvořili tuto zbraň proti rychlým sovětským ponorkám a doufali, že destrukční rádius zbraně bude tak velký, že protivník nebude mít šanci uniknout.
Naneštěstí se ovšem tato schopnost torpéda mohla velice snadno obrátit proti americké ponorce, která by ho odpálila. Torpédo Mk 45 totiž nedisponovalo žádným samostatným naváděním, takže bylo po celou dobu dálkově ovládáno povely, které přenášel kabel spojující torpédo a ponorku. Stejný princip byl zvolen i pro dálkové odpálení atomové hlavice.

ASTOR - Anti-Submarine TORpedo
TTD
Délka: 18 ft 9 in ( m)
Hmotnost: 2680.26 lbs ( kg)
Průměr: 19 in ( m)
Rychlost: 40 uzlů
Hloubka: 6.5 až 49 ft
Dosah: 10 mil
Pohon: elektrický (baterie), pracuje 9 minut
Navedení: povelové řízení přes elektrické vodiče
Hlavice: konvenční nebo W-34 (štěpná) jaderná hlavice s málo kilotunami
Dodavatel: Westinghouse
Nasazeno: přes 1000 vyrobeno, 600 s jadernou hlavicí.


Torpédo se ale dalo navádět jen na vzdálenost nanejvýš 13 km (prakticky však ještě méně, údajně jen okolo osmi kilometrů), což se nebezpečně přibližovalo destrukčnímu poloměru hlavice. Američtí námořníci se pak mohli bavit i vtipem s nádechem černého humoru, že torpédo Mk 45 má pravděpodobnost zničení cíle až 200 %, čímž se naráželo na nemalé riziko, že kromě sovětské ponorky by mohl výbuch zničit i americké plavidlo, které torpédo odpálilo. Americké námořnictvo převzalo přibližně 600 zhotovených kusů, jež zůstaly ve výzbroji do roku 1976; většina potom dostala konvenční hlavice a byla odprodána do zahraničí.
Sovětský ekvivalent představovalo jaderné torpédo T-5 o ráži 533 mm. Ve fázi projektu naštěstí zůstalo gigantické torpédo T-15, jež mělo mít ráži 1 500 mm(!), délku 24 m a hlavici o ekvivalentu 100 megatun, fakticky odpovídající obrovské bombě „Car“. Exploze této zbraně (vypuštěné z atomové ponorky) u břehů USA měla způsobit „radioaktivní tsunami“, která by zlikvidovala přístavy a města na americkém pobřeží.

T-5

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com