OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
ALYSS.cz - Komiks - kreslene serialy
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

USS Thresher (SSN-593)

Ponorka USS Thresher (SSN-593)  se potopila při provádění hloubkových zkoušek jihovýchodně od mysu Cape Cod dne 10. dubna 1963. Nehoda, která vzala život všem 129 členům posádky, zůstává nejhorší havárii ponorky s nejvyšším počtem obětí v historii.

USS Thresher byla vlajkovou ponorkou ve své třídě jaderných útočných ponorek o výtlaku 3700 tun. Před nehodou poslala varovný signál o drobných problémech záchranářské lodi Skylar, načež se během několika minut potopila. Ponorka se v tu dobu nacházela v hloubce okolo 400 metrů.

USS Thresher spatřila světlo světa v loděnicích v Portsmouthu, kde byl její kýl založen 28. května 1958. Na vodu ji tam poprvé spustili v červenci 1960 a do výzbroje byla zařazena v srpnu 1961. Jejími hlavními devízami byly na tu dobu velmi tichý pohonný systém, schopnost ponořit do hloubky přes 300 metrů a nový nízkofrekvenční 3D sonar. Na palubě měla vedle jaderného reaktoru i protiponorkové střely UUM-44A s jadernými hlavicemi.

Od uvedení do služby v podstatě až do podzimu roku následujícího USS Thresher námořnictvo testovalo, protože to byla kvalitativně úplně jiná ponorka, než její předchůdkyně. Její provoz se, jako u všeho nového, ovšem neobešel bez potíží. Už v listopadu 1961 se ponorce u San Juanu v Portoriku z ničeho nic zastavil reaktor. Veškerou energii musel zajišťovat dieselový generátor, který však nevydržel. Tak se ponorka ocitla bez elektrické energie a bez větrání. Posádka se musela z Thresheru evakuovat, protože uvnitř se teplota vyšplhala do nesnesitelné výše. Druhý den pak dorazila americká loď, díky které se posádce podařilo znovu reaktor zprovoznit.

V březnu 1962 došlo dalšímu incidentu. Ponorka se měla na Floridě podrobit dalším ze série testů, ale při vlečení do přístavu Port Canaveral na trup ponorky najel vlečný remorkér a poškodil jednu z jejích balastních nádrží. Thresher tak putoval na sever do loděnic v Grotonu na opravu. Ta trvala několik měsíců a v březnu 1963 byla opět uvedena do služby. Hned při první plavbě po opravě však zmizela v hlubinách.
V doprovodu lodě USS Skylark se 9. března 1963 vydala na testovací plavbu, při níž měla absolvovat i ponory do maximální povolené hloubky. Na palubě byla nejen posádka čítající 112 námořníků, ale také 17 civilních odborníků, jež měli testy sledovat. Druhý den ráno asi 350 km východně od mysu Cod podnikla první a také osudný zkušební ponor do maximální hloubky. Komunikace mezi lodí a ponorkou probíhal přes podvodní telefon a jen podle komunikace a zvuků z něj se ozývajících se později usuzovalo, co se vlastně stalo. Ponor začal před osmou ráno a 9.14 posádka Skylarku ztratila s ponorkou kontakt. Před tím se z telefonu ozvalo hlášení, že ponorka má „menší problémy“, a pak už byly zřetelné jen zvuky praskajícího kovu.

Podle všeho došlo k tomu, že ponorce vysadil reaktor, nejspíš kvůli průsaku mořské vody a následnému elektrickému zkratu. Uvézt reaktor znovu do chodu tehdy trvalo asi tři čtvrtě hodiny, na což posádka neměla čas. Proto se podle všech indicií pokusila naplnit balastní nádrže stlačeným vzduchem, což mělo ponorku vynést na hladinu, jelikož nemohla použít vlastní pohon. To se ale nepodařilo a Thresher klesal dále, až jeho trup rozdrtil tlak vody. Všichni na palubě zahynuli. Ihned po havárii byla vyslána celá flotila záchranných lodí, a to nejen vojenských, ale i různých oceánografických institucí, které disponovaly průzkumnými hlubokomořskými zařízeními a batyskafy.

Měsíc se ponorku nedařilo objevit. Do rozsáhlého podmořského pátrání byl kromě dalších plavidel nasazen i batyskaf Trieste, který v tu dobu pracoval po boku oceánografické lodi Mizar. Vrak ponorky USS Thresher byl nakonec nalezen na mořském dně v hloubce 2600 metrů. Jako hlavní příčina nehody bylo stanoveno selhání potrubí, které následně vedlo ke ztrátě napájení. Ten našel rozlehlé pole trosek v hloubce 2600 metrů. Bylo jasné, že zkáza ponorky je absolutní a 10. dubna námořnictvo oficiálně oznámilo, že se USS Thresher potopila. 

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com