OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
SIFEE.biz - KOSMO online, tapety, epizody, postavy
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Italská ponorka Sciré

Po stopách vraku slavné italské ponorky z 2. světové války "Sciré" – postrachu britských lodí.
Příběh slavné italské ponorky Scire skončil přesně před 70 lety, kdy se během bojů potopila u břehů dnešního Izraele. Někdejší chlouba italského námořnictva dokázala během druhé světové války například úspěšně podminovat britskou loď Queen Elizabeth či Valiant. Odveta ze strany Británie se jí stala osudnou.
Během druhé světové války měla italská armáda velmi silné a moderní loďstvo. Trpěla ale na slabší akceschopnost a houževnatost, která naopak zdobila její soupeře v čele s anglickým loďstvem. Právě na to italská ponorka doplatila.

Prvně ji italští konstruktéři spustili na hladinu v roce 1938, pouhé měsíce před ostrým začátkem druhé světové války. Po úspěšném potopení francouzského parníku ji přestavěli pro speciální mise. Hlavní vylepšením se stala hned tři torpéda ovládané potápěči. Scire byla během války užívaná k přepravě řízených torpéd S.L.C. a týmů bojových plavců. V boji se podílela na útocích na přístavy Gibraltar a Alexandrie.

Ponorce Sciré se záhy podařilo potopit hned tři britské lodi v Gibraltaru. Nejslavnější okamžiky ale přišly ke konci roku 1941. „Italská rozvědka zjistila, že v egyptské Alexandrii kotví britské lodi. Každé ze tří italských torpéd našlo svůj cíl. Hlavně bitevní lodi Queen Elizabeth a Valiant.

Británie sice do konce války dokázala obě klíčová plavidla opravit, jejich vyřazení ale na dlouhou dobu pozici Británie ve Středomoří oslabilo. Mezitím přišel v létě pro posádku Sciré nový, a jak se ukázalo, také poslední rozkaz. Nový útok byl zaměřen na námořní základnu v Haifě. Italy zradilo zejména prolomení německého šifrovacího kódu Enigma, čímž spojenci získali předem informace o plánech Sciré. Při útoku na přístav byla ponorka 10. srpna potopena.

V roce 1984 společný italsko-izraelský tým vyzvedl pozůstatky posádky a několik častí ponorky z hloubky 32 metrů. Kusy ze Sciré jsou dnes součástí několika několika italských muzeí. Dnes nese hrdé jméno další ponorka. Novou modernější Itálie spustila na vodu k 60. výročí slavného útoku na Brity v Alexandrii.

Toto video bylo natočeno v historickém vraku ponorky Scire, která je vzdálená 2 km od přístavu Haifa.

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com