OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
NIKEE MINECRAFT
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

japonská gigantická ponorka I-400

V roce 2013 byl objeven vrak japonské ponorky, do které se vešly tři bombardéry. Byl to stroj, který měl Japonsku za druhé světové války pomoci srazit Ameriku na kolena. Gigantická ponorka I-400 se však do bojů nikdy pořádně nezapojila. Vrak jednoho z těchto podmořských plavidel našli američtí vědci u pobřeží Havaje.

Ponorku I-400 objevili experti z Havajské univerzity v hloubce 700 metrů u jihozápadních břehů havajského ostrova Oahu. Podle agentury Reuters nález vyřešil dlouhodobou záhadu týkající se lokalizace lodě. Plavidlo o délce 122 metrů a její dvě sesterské lodě byly  největšími ponorkami, které byly postaveny před jadernou érou.

"Nález na tomto místě byl naprosto nečekaný," uvedla univerzita ve svém prohlášení. "Náš dosavadní výzkum naznačoval, že se plavidlo nachází dále v otevřeném moři." 

Japonské ponorky  I-400 byly původně zamýšleny jako zbraně schopné zasáhnout americkou pevninu a dosáhnout jakéhokoli místa na zeměkouli bez nutnosti doplnit palivo. Byly to v podstatě podmořské letadlové lodě, které mohly být vybaveny až třemi bombardéry. Letadla mohla odstartovat několik minut po vynoření a unesly bombu o hmotnosti 815 kilogramů.

Ponorky nebyly nikdy použity k útoku na pevninskou část Spojených států a byly využity jen v omezené míře před kapitulací Japonska v roce 1945. Jejich novátorský design nicméně představoval taktickou změnu v konceptu ponorek, jež byly do té doby považovány výhradně za zbraně určené k útokům na jiná plavidla.

Po druhé světové válce experimentování s ponorkami a změny designu pokračovaly tímto směrem, až se nakonec dospělo k americkým ponorkám schopným odpalovat balistické střely a konečně nástupu jaderné éry.

Ponorka byla objevena již v srpnu, ale Havajská univerzita nejprve informovala americké ministerstvo zahraničí a japonskou vládu. Veřejnosti byl objev oznámen až teď. Americké námořnictvo se ke konci druhé světové války zmocnilo pěti japonských ponorek, včetně I-400, a dopravilo je do přístavu Pearl Harbor na inspekci. V roce 1946 Američané japonského obra poslali ke dnu.

Video o vraku I-400

Ponorka byla torpédována a v ostrém úhlu se potopila. Americká armáda poté tvrdila, že přesné místo potopení ponorky nezná, v očividné snaze zabránit tomu, aby technologie padla do rukou Sovětského svazu, který žádal vrácení plavidel Japonsku. Kolem Oahu byly objeveny i další tři zabavené japonské ponorky, jedna se stále pohřešuje.

 

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com