OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
ALYSS Origami - naucte se skladat papir, navody, galerie na alyss.cz
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

ponorka UB-85, která potkala "mořskou lochnesku"

Německá ponorka UB-85 vyrazila na moře koncem roku 1917. O několik měsíců později jí potopila britská válečná loď. Němečtí zajatci tvrdili, že je předtím napadla mořská příšera lochneska. Teď ji našli.
Velkou válku obvykle vnímáme jako konflikt armád na pevnině. Námořní válka ale nestála stranou a právě v ní Německo hromadně nasadilo ponorky. UB-85 byla jednou z nich. Pět torpédových komor a deset torpéd mělo pod velením kapitána Günthera Krecha narušovat zásobovací trasy nepřátel mezi  Britskými ostrovy. Jenže k tomu pořádně nedošlo.

Vrak legendární ponorky UB-85 na podmořském skenu:


Na konci dubna 1918 narazila na Krechovu ponorku britská loď HMS Coreopsis poblíž irského Belfastu. Bylo to podivné setkání. Ponorka začala před Brity unikat, ale začala se do ní dostávat voda a napůl zatopená se musela vynořit. Němečtí námořníci se bez jakýchkoliv požadavků překvapivě rychle vzdali – všech 34. A vyprávěli divný příběh.
UB-85 se předešlé noci vynořila na hladinu. To bylo celkem běžné, protože přístroje pod vodou fungovaly na baterie a bylo nutné je dobíjet na hladině. Zároveň s ponorkou se podle Krecha vynořila i příšera, která měla "ohromné oči na rohaté hlavě a zuby odrážející se v měsíčním světle."  Zřejmě se dívala agresivně a cenila zuby.
Zcela v tradici hororových knih H. P. Lovecrafta a napínáků Julese Verna se monstrum chytilo rychlopalného kulometu s ráží 8,8 cm. Námořníci tedy mohli jen zírat a střílet do něj osobními zbraněmi. Monstrum sebou chvíli bolestí mlátilo, poškodilo při tom plátování ponorky a nakonec sklouzlo zpátky do vody a zmizelo. Jenže poškozená ponorka se nemohla už pořádně potopit, tudíž Brité měli lehkou práci.
Tolik tedy svědectví kapitána Krecha, které zní jako vynikající způsob, jak si udělat legraci na účet důvěřivých Britů. Příhoda vstoupila do kryptozoologické historie, podobně jako obyvatel jezera Loch Ness. Právě podle něj se mu říká "mořská lochnesska". Když se podíváte na mapu, tak s notnou dávkou fantazie dokonce najdete trasu, kudy mohla paní Ness doputovat ze svého lochu k Belfastu.
V mapované oblasti mezi ostrovy leží na dně minimálně 12 známých vraků nejen britských lodí a dvě německé ponorky. Kromě té Krechovy zde odpočívá ještě sesterská UB-82, která byla potopena jen 13 dní před UB-85 (bez záznamů o mořském netvorovi). Dokud se potápěči nebo nepilotované ponorky nepodívají u vraku na znak loděnice, nebudeme mít jasno, kterou to vlastně našli.
Jakmile se ale k vraku vydají a půjde skutečně o UB-85, tak se dozvíme, jaké poškození vedlo k jejímu nevratnému vyřazení. 

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com