OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
ALYSS TRON Uprising - online Tron na alyss.cz
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Příběh ponorky U-534

Již večer 3. září 1939, tedy v den, kdy Spojené království vstoupilo do války s Německem, torpédovala bez varování ponorka U-30 250 mil západně od Irska osobní loď Athenia. Z 1 418 cestujících a členů posádky zahynulo 118 lidí, mezi nimi 28 Američanů.

Tak začalo střetnutí, které Winston Churchill, v té době první lord admirality, nazval bitvou o Atlantik. A skončilo až v posledním měsíci války v Evropě. Jak uvádí oficiální publikace vlády Jeho Veličenstva vydaná v roce 1946, ještě v květnu 1945 ztratili Spojenci tři obchodní lodě. Poslední dvě byly torpédovány a potopeny 7. května. Ovšem ve stejné době bylo zničeno 25 ponorek.

Na počátku války koordinovalo a řídlo organizaci konvojů a boj proti nepřátelským ponorkám i hladinovým lodím velitelství Západních přístupů umístěné v jihoanglickém přístavu Plymouth.

Návštěvnici malého muzea si tu mohou prohlédnout jeden z německých podmořských člunů, jehož posádka neměla na svědomí žádný ze životů pro ně tehdy nepřátelských námořníků.

Jde o ponorku U-534, kterou postavili v roce 1942 v Hamburku. Byla jednou ze čtyř typu IXC/C40, určených především pro výcvik. Ani jí se nevyhnul osud většiny německých ponorek – na konci války, 5. května 1945, ji u dánských břehů potopila posádka britského letounu B-24 Liberator. Z 52 mužů posádky se zachránilo 49.

Jenže kolem lodi se ihned vynořilo mnoho záhad. Kam plula? Podle některých spekulací vezla zlato a další cennosti do jižní Ameriky, nejspíše do Argentiny, kam se chtěli ukrýt také nacističtí pohlaváři. Jeden ze tří mužů, kteří na ponorce zemřeli, byl prý argentinský radiotelegrafista. Jenže další spekulace se vynořily kolem nákladu supertajných torpéd T11, kterých stihli Němci na konci války vyrobit jen 38. Byla to zvukem naváděná torpéda, která byla schopna sama najít cíl. Taková zbraň by za jiných podmínek mohla přinést zvrat ve válce. Chtěli ji snad Němci někomu předat? Ostatně ponorka měla i různé další technické novinky, například zařízení zvané Pillenwerfer, které vypouštělo do vody chemickou směs vytvářející mnoho bublin. Šlo o předchůdce dnešních klamných cílů. Na ponorce byla rovněž nainstalována silná protiletadlová výzbroj včetně kulometného dvojčete. Jenže loď klesla ke dnu a o jejím přesném úkolu dodnes není nic známo. Kapitán Nollau spáchal sebevraždu.

Zachovalý vrak ponorky objevil v srpnu 1986 potápěč Aage Jensen dvanáct námořních mil od dánského ostrova Anholt. Vrak nebyl prohlášen za válečný hrob, proto jej mohli o sedm let později vyzdvihnout z mořského dna.

Dánské námořnictvo tehdy muselo zlikvidovat 13 torpéd a na 450 kusů protiletadlové munice… Na palubě ponorky se také našla v překvapivě dobrém stavu řada uniforem, dokumentů a map i dokonce lahví vína.

Naštěstí pro vrak nenastal klasický problém „kam s ním“. U-534 se stala chlobou malého námořního muzea v Birkenheadu na nábřeží Mortar Mill Quay. Do února 2006, kdy bylo Historic Warship Museum zrušeno, tu návštěvníci mohli obdivovat kromě vraku ponorky také například fregatu HMS Plymouth, která se zúčastnila války o Falklandy, ponorku HMS Onyx či minolovku HMS Bronington. Onyx je dnes chloubou nového The Submarine Heritage Centre v Barrow-in-Furness, freagatě Plymouth však hrozí sešrotování.

Lepší osud čekal německou ponorku, která je od února 2009 vystavena v novém muzeu nazvaném The U-bout Story, které přímo sousedí s historickým birkenheadským přívozem Woodside Ferry Terminal. Na rozdíl od předchozí prezentace však není U-534 vystavena jako vrak, ale byla rozřezána na čtyři kusy; takto ji mohli ostatně snadněji přestěhovat… Návštěvníci nevšedního muzea tak však díky tomu mohou pohlédnout i do útrob ponorky.

Před ponorkou představuje stálá výstava historii podmořského člunu prostřednictvím řady fotografií i předmětů, které byly nalezeny na palubě ponorky ,včetně šifrovacího stroje Enigma či protiletadlového děla; je to sice nevelká, ale zajímavá expozice. V jejím úvodu si můžeme přečíst, že během druhé světové války postavili Němci 1168 ponorek a 781 z nich zničili spojenečtí námořníci či letci. Celkem 30 246 německých ponorkových námořníků během druhé světové války zahynulo.

V této souvislosti je však třeba připomenout, že téměř stejný počet, 30 248 mužů, členů posádek obchodních lodí, tedy civilistů, našlo svůj hrob uprostřed Atlantiku právě kvůli barbarským útokům německých ponorek.







Akustické torpédo T11

videa: vrak U-534

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com