OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
ENKII Star Trek The Next Generation - Nova Generace online na enkii.cz
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

ponorka U-24

1. ledna 1915 potopila německá ponorka U-24 britskou bitevní loď Formidable.
V brzkých ranních hodinách na Nový rok 1915 byla v Lamanšském průlivu potopena ponorkou německého císařského námořnictva britská bitevní loď HMS Formidable, která byla v té době součástí 5. flotily sloužící v průlivu La Manche pod velením admirála Lewise Baylyho. Onoho osudného dne se lodě plavily na střelecké cvičení.

U-24

HMS Formidable

Německé ponorce U-24 velel kapitán Rudolf Schneider a britskou flotilu sledoval celý předchozí den a čekal na ten správný moment k útoku. Ten přišel v okamžiku, kdy Britové zamířili západně v Lyme Bay. Chvíli před půl třetí ráno vypálila německá ponorka jedno torpédo do pravoboku HMS Formidable. Loď začala nabírat vodu a naklonila se na pravou stranu. Schneider se s ponorkou přesunul k levoboku nešťastné Formidable a vypálil druhé torpédo minut po prvním.
Bitevní loď zrychlila nabírání vody a po 90 minutách od druhého útoku se převrhla a potopila. Přežilo pouhých 233 mužů z posádky 780 mužů. Formidable se tak stala druhou bitevní lodí, kterou Royal Navy ztratila.

Loď pocházející z roku 1898 měřila 125,3 metru a měla výtlak přes 16 000 tun. Její hlavní dělovou výzbrojí byla 4 děla ráže 305 mm a 12 děl ráže 152 mm. Výkon pouhých 11 560 kW jí umožňoval dosáhnout rychlosti 18 uzlů, tedy 33,3 km/h.

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com