OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
NIKEE Byl jednou jeden zivot online na nikee.net
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Ruské ponorky - přehled tříd

Přehled všech tříd ponorek, které byly vyvinuty v bývalém Sovětském svazu, resp. současném Rusku po druhé světové válce, a tudíž opatřeny kódovým označením NATO. Právě podle těchto kódů jsou jednotlivé typy řazeny. 
K označení kategorie, resp. účelu dané ponorky jsou použity zkratky používané v americkém námořnictvu, tedy vždy SS (Submergable Ship), pak písmeno určující primární účel (K - stíhací útočná, G - letounové střely, B - balistické rakety), případně ještě N pro ponorky s nukleárním pohonem. Zkratka SS nebo SSN znamená zvláštní účel, který je vysvětlen v kolonce Poznámky.
Západnímu pojmu "třída" ("class") odpovídá v ruské terminologii "Projekt". Každý projekt má číslo, případně dodatečná písmena určující variantu, a někdy navíc i název. Problém je v tom, že Sověti pochytili od Američanů označování třídy podle některého konkrétního plavidla, takže některé projekty mají dvě, nebo i tři jména; oficiální je však to, které je ve sloupci "Projekt". 
Jednotlivé kusy ponorek jsou pak značeny jedno- nebo dvoupísmennou zkratkou a pořadovým číslem. Zkratky jsou tyto: B pro dieselelektrické, BN pro dieselové záchranné (třída India), K pro jaderné, TK pro obří jaderné (třída Typhoon), AS jsou jaderné pro speciální mise (třídy Paltus a Uniform) a KS mají některé jaderné experimentální (Yankee Pod a Yankee Stretch).

Kód NATO

Projekt

Účel

Poznámky

Akula I
Akula II

971 Bars/Ščuka-A
971A/M Ščuka-B

SSKN
SSKN

V Rusku někdy nazývaná třída Něrpa. Je téměř srovnatelná s americkou třídou Los Angeles. Jedná se o univerzální plavidlo, schopné plnit stíhací úkoly, napadat pozemmní cíle a provádět operace speciálních jednotek. Rusko však nemá peníze na jejich údržbu, takže zvažuje jejich prodej, mj. Číně.

Alpha

705 / 705K Lira

SSKN

Ve své době obávaná ponorka poháněná reaktorem s tekutým kovem, trup z titanu, max. rychlost přes 40 uzlů. Mluvilo se o ní i v americkém Kongresu, ale nebyla zdaleka tak nebezpečná, jak se Západ domníval.

Beluga

1710 Makrel

SS

Vznikl pouze jediný kus, který slouží v Černém moři jako testovací platforma.

Borey

935 / 955
Jurij Dolgorukij

SSBN

Tato třída by měla teoreticky nahradit raketonosné Delty a Typhoony, ale existuje jen jeden rozestavěný kus, jehož zařazení do služby se v nejbližší budoucnosti jeví v podstatě jako nereálné.

Bravo

690 Kefal

SS

Školní ponorky pro námořní akademii. Nyní jsou zastaralé a slouží jako cvičné terče při námořních manévrech.

Charlie I
Charlie II

670 / 670A Skat
670M Skat-M

SSGN
SSGN

První sovětské ponorky, které dokázaly odpalovat křižující střely zpod hladiny. Nyní již zastaralé a vyřazené, nahradily je lodě třídy Oscar.

Delta I
Delta II
Delta III
Delta IV

667B Murena
667BD Murena-M
667BDR Kalmar
667BDRM Delfin

SSBN
SSBN
SSBN
SSBN

Nejvýznamnější raketonostné ponorky Ruska. Pozdější verze jsou (kromě větší hlučnosti) svou úrovní blízké americké třídě Ohio.

Echo I
Echo II
Echo III

659 / 659T/R
675
675M/MK/MKV

SSG(K)N
SSGN
SSGN

První sovětské ponorky speciálně konstruované k odpalování křižujících střel. Na přelomu 60. a 70. let byly ze třídy Echo I rakety odstraněny a třída překlasifikována na stíhací. Někdy se všechny varianty projektu 675 značí jako Echo II.

E-Kilo

877E/EKM Varšavjanka

SSK

Formální označení dieselelektrických Kil, která byla exportována do zahraničí (Export Kilo). Jedná se o nejrozšířenější ponorku vůbec - kromě Ruska je vlastní (pokud je známo) Čína, Írán, Indie, Alžírsko, Rumunsko Polsko (a možná i Izrael), v minulosti patřily k výzbroji Egypta, Libye a Sýrie (syrské Kilo se rozpadlo na kusy v přístavu). Šilhal po ní i strejda Saddám z Iráku, ale teď si asi bude muset nechat zajít chuť...

Foxtrot I
Foxtrot II

641 / 641I/K
641E

SSK
SSK

Tyto dieselové torpédové ponorky byly nedávno vyřazeny ze služby, ale jedna z nich je jako plovoucí muzeum historie ponorek zakotvena ve Světovém muzeu oceánů. Byly (nebo jsou) také v námořnictvech Libye a Indie. Vzniklo nejméně 62 kusů.

Golf
Golf I
Golf II
Golf III
Golf IV
Golf V
Golf SSQ

628
629A
601B/M
601
605
619
629KO

SSK
SSB
SSB
SSB
SSB
SSB
SS

Golf byl původně stíhací ponorkou, ale nakonec vzniklo jen pár stíhacích kusů, zatímco ty ostatní se staly raketonosnými ponorkami. Šlo fakticky o kuriozitu, protože raketonosné diesely měl v 70. letech už jen Sovětský svaz (třídy Golf a Hotel), přičemž je vyřadil až počátkem 90. let. Golf SSQ byl výsledkem snahy vytvořit velitelskou ponorku pro podmořskou flotilu. Minimálně jedna kopie Golfu byla postavena v Číně.

Granay

885 Jaseň

SSKN

Alias Severodvinsk. Nejnovější projekt ruského námořnictva, zcela univerzální nukleární ponorka, podle plánů rozhodně lepší než americké Los Angeles a minimálně srovnatelná s třídou Seawolf. Bohužel (nebo bohudík?) tento projekt nejspíš zašel na nedostatek financí.

Hotel I
Hotel II
Hotel III
Hotel Communication

658 / 658M
658U
701 / 701M
658UM

SSBN
SSBN
SSBN
SS

První sovětské jaderné raketonosné ponorky. Celá třída se extrémně nepovedla a oproti tehdejším americkým třídám George Washington a Ethan Allen měla spíš symbolický význam. Poslední byl sešrotován roku 1991. Pokusná varianta Communication byla zvětšenou velitelskou ponorkou.

I-Akula

971U Bars/Ščuka-M

SSKN

Improved Akula, přechod mezi typy Akula I a Akula II (Projekty 971 a 971A).

I-Kilo

636 / 1450 / 1650 Amur
677 Lada

SSK
SSK

Jako Improved Kilo se označuje mírně zvětšené a značně zdoknalené Kilo 636, schopné díky nejnovějším systémům napadat i dva cíle současně. Rusové jej ochotně prodají komukoli, kdo je ochoten za něj vysolit 300 miliónů $ na dřevo. Na něm je založen projekt 677, konstrukce nejlepší dieselelektrické ponorky na světě. Existuje zatím jen jeden kus (Sankt Petěrsburg), na jehož provoz ale nejsou peníze.

India

940 Lenok

SS

Dvě speciální záchranné ponorky, které SSSR vyvinul po sérií havárií svých ponorek v 70. letech. Tato plavidla se dokázala ponořit do hloubky přes 1 000 m, připojit se k průchodům havarované ponorky, podtlakem je otevřít a zachránit posádku.

Juliett

651

SSG

V 60. letech bylo postaveno celkem 16 dieselů s letounovými střelami (původně jich mělo být dokonce 72!). Vlastně šlo o mírně zvětšené Foxtroty se čtyřmi letounovými střelami. Byly účinnější než v podstatě nouzové úpravy třídy Whiskey.

Kilo

877 / 877B/KM/M/VD
Varšavjanka

SSK

Po britské třídě Upholder nejlepší dieselelektrická ponorka na světě, při rychlosti pod 5 uzlů naprosto neslyšitelná. Zvláštností je, že pozdější série jako jediné ponorky na světě nesou protiletadlové řízené střely, konkrétně typu 9M32M Strela-2M (SA-N-5 Grail) nebo 9M36 Strela-3 (SA-N-8 Gremlin).

Lima

1840

SS

Pravděpodobně experimentální ponorka; podrobnosti nejsou známy.

Losos

865 Piraňa

SSK

Velmi malé dieselové ponorky s posádkou okolo 20 mužů, určené pro přepadové akce v pobřežních vodách.

Mike

685 / 845 Plavnik

SSKN

Jediný postavený exemplář Komsomolec se v roce 1989 potopil v Severním moři kvůli technickým závadám. V hloubce 150 m vypukl na palubě požár. Nakonec se pomocí stlačeného vzduchu podařilo vytlačit zátěž a vystoupit na povrch. Pak se však stalo něco, co nikdo nepředpokládal: Titanový trup, který měl vydržet potopení do hloubky 1 000 m, praskl a plavidlo se potopilo. Z 69 mužů jich bylo zachráněno jen 27, a to díky neuvěřitelné stupiditě sovětského velení, které odmítalo požádat o pomoc norské lodě.

November

627 / 627A Kit
645ZhMT

SSKN
SSN

Vůbec první jaderné ponorky Sovětského svazu. Proslavily se tím, že Sověti začali montovat na reaktor clony až po tom, co námořníci z prvních plavidel začali svítit. Jeden z kusů byl upraven pro testování reaktorů s tekutým kovem (ZhMT). Kód November téměř jistě odkazuje na Velkou říjnovou socialistickou revoluci, která se odehrála v listopadu.

Omega

 

SSKN

Neexistuje. Tato ponorka byla vymyšlena tvůrci filmu "Crash Dive" ("Útok na ponorku II: Klamný cíl").

Oscar I
Oscar II

949 Granit
949A Antěj

SSGN
SSGN

Poslední třídy ponorek k odpalování letounových střel, v Rusku známé i pod jmény Archangelsk a Krasnodar. Podle západních odborníků jsou technologicky zcela srovnatelné se západními typy (přímo však ne, protože Západ specializované lodě tohoto druhu již nestaví). Desátou ponorkou třídy 949A byl Kursk.

Paltus

1083.1

SSN

Jde o nejmenší jaderné ponorky na světě. Dvojice hloubkových plavidel s manipulačními rameny a vodními tryskami na bocích je oficiálně určena pro výzkum mořského dna. Jejich "plovoucí základnou" je ponorka Yankee Stretch.

Papa

661 Ančar

SSGN

Byla dokončena jen jediná loď této třídy. Vytvořila rekord v plavbě pod hladinou, když dosáhla rychlosti 44,7 uzlu, což je 80,4 Km/h. Oficiálně nebyl překonán, ačkoli řada zdrojů vypovídá, že americké ponorky třídy Los Angeles, jejichž výkony jsou stále přísně tajné, mohou dosáhnout rychlosti téměř 52 uzlů, tj. 96 Km/h!

Quebec

615

SSK

Malé pobřežní ponorky, vyráběné ve 40. a počátkem 50. let; technicky vycházely z německé třídy XXI.

Romeo

633

SSK

Dieselelektrické útočné ponorky, nástupci třídy Whiskey. Bylo vyrobeno minimálně 93 kusů, z toho znčná část v ČLR a KLDR. Z výzbroje ruského námořnictva byly vyřazeny na přelomu 70. a 80. let.

Sierra I
Sierra II

945A Barakuda
945B Kondor

SSKN
SSKN

V Rusku jsou známy také jako třídy Karp a Zubatka, případně Krab a Nižnij Novgorod. Vyrobeny pouze dvě ponorky od každé z nich (pro počtáře začátečníky - celkem čtyři). Titanový trup.

Tango

641B/BUKI Som

SSK

Tango vzniklo na přelomu 70. a 80. let dalším vývojem Foxtrotu. Bylo vyrobeno okolo 20 kusů, z nichž část byla již vyřazena a zbytek je v záloze u Severní flotily. Šlo vůbec o poslední třídu velkých konvenčních ponorek; od té doby mají dieselový pohon jen malá plavidla (např. Kilo).

Typhoon

941 Akula

SSBN

Slavná "Hvězda smrti", největší a nejsilnější ponorka všech dob. 175 metrů dlouhý obr s dvojitým titanovým trupem a 20 balistickými střelami. V 80. letech bylo postaveno celkem 6 kusů, sedmý již nebyl dokončen. Počítá se s tím, že brzy budou vyřazeny, protože na jejich provoz nejsou peníze.

Uniform

1910 Kašalot

SSN

Dvě malé hloubkové ponorky s titanovým trupem a bočními vodními tryskami pro speciální úkoly. Velice rychlé (až 30 uzlů).

Victor I
Victor II
Victor III

671 / 671B/K Jerš
671RT Segma
671RTM/RTMK Ščuka

SSKN
SSKN
SSKN

Victory II a III byly víceméně prvními třídami sovětských ponorek, které se mohly jakž-takž měřit se svými tehdejšími americkými protějšky, tedy s třídou Sturgeon/Franklin. Bohužel pro Rusy už tehdy začínala výroba třídy Los Angeles.

Whiskey
Whiskey Canvas Bag
Whiskey Long Bin
Whiskey Twin Cylinder

613
640 / 640T
665
644

SSK
SS
SSG
SSG

Technologicky byly pokračováním německé třídy XXI. Torpédové stíhací diesely Whiskey byly v 50. a 60. letech postupně přestavěny na nosiče letounových střel. Starší Twin Cylindery nesly dva kontejnery s ŘS, novější Long Biny měly čtyři. Experimentální Canvas Bag sloužil jako velitelský a jednu dobu nosil i protiletadlový pátrací radiolokátor. Existovala i řada dalších variant bez kódů NATO, např. tankovací pro hydroplány nebo odpalovací zařízení pro všechny možné typy zbraní (dokonce i pro vesmírné rakety!). Všech lodí třídy Whiskey bylo vyrobeno nejméně 260.

X-Ray

678 Triton

SS

Miniponorky pro přepravu námořních oddílů elitních jednotek Specnaz. Není známo, kolik jich vzniklo, ale je pravděpodobné, že nyní již nejsou v provozu.

Yankee I
Yankee II
Yankee Notch
Yankee Pod
Yankee Sidecar
Yankee Stretch

667A Navaga
667AU Navaga
667AT/AR Gruša
974
667M Andromeda
978

SSBN
SSBN
SSGN
SSN
SSGN
SSN

Na základě raketonosných Yankeeů ze 70. let vznikla celá řada dalších typů, a to tak, že se úsek s raketami nahradil jiným zařízením. Ve větším množství byl vyroben pouze Notch s letounovými protilodními střelami. V jednom kuse zůstal Sidecar, který testoval nové typy střel (původně však měla podle něj vzniknout úplně nová třída Leninec), Pod (platforma pro sonarové testy) a Stretch (prodloužená "mateřská loď" pro malé výzkumné ponorky třídy Paltus).

Zulu I
Zulu II
Zulu III
Zulu IV
Zulu V

611
611AV
611R
611M
611A/B

SSK
SSK
SSK
SSK
SSB

Stavba útočných dieselelektrických plavidel Zulu, která (stejně jako Quebec a Whiskey) čerpala z technologií německých ponorek třídy XXI, byla zahájena již ve 40. letech; dokonce ještě nesly 100mm dělo. V polovině 50. let byla část těchto ponorek upravena pro nesení a odpalování dvou (později tří) balistických střel. Byly vyřazeny v 60. letech ve prospěch tříd Golf a Hotel. Vznikla i řada pokusných verzí, např. velitelská, cvičná, minonosná nebo s protilodní střelou.

projekt 941 Akula

Slovo "Akula" (rusky "žralok") se vyskytuje dvakrát, a to u dvou různých typů. K objasnění tohoto pojmu je třeba si vysvětlit, kde brali Američané kódová jména pro ruské ponorky. Jak je vidět, používali hláskovací slova anglické abecedy (to je následujících 26 slov: Alpha, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliett, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-Ray, Yankee a Zulu). Problém nastal tehdy, když písmena došla. Pak začali analytici užívat slova zjevně podle vlastní bujné fantazie (Typhoon), ale především přebírali i slova z ruštiny, jak ukazuje Beluga, Borej nebo právě Akula. Sověti se však samozřejmě o kódy NATO nestarali a pojmenovávali svoje ponorky jinak. Zřejmě shodou náhod (nebo naschvál?) dali obří raketonosné ponorce jméno Akula. Jinými slovy: Akula je kód NATO pro útočnou ponorku, ale i ruské jméno raketové ponorky. Naštěstí je druhý význam málo známý, takže pod pojmem Akula se prakticky vždy míní stíhací ponorka projektu 971, zatímco tu raketonosnou znají všichni jako Typhoon. Nejzajímavější ale je, že jí tak nyní říkají i sami Rusové - mnozí ani nevědí, že by ji vlastně měli nazývat Akula!

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com