OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
SIFEE.biz - Krajni Meze online, tapety, epizody, postavy
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Polské ministerstvo obrany v rámci programu Orka nakoupí tři nebo čtyři nové dieselelektrické útočné ponorky.

První ponorku polské námořnictvo získá po roce 2025. Ponorky Orka mají nést střely s plochou dráhou letu kategorie Tomahawk.

Polsko vybírá mezi třemi typy ponorek – francouzskou třídou Scorpene, švédskou A26 (vylepšenou třídou Gotland) nebo německou Type 212 / Type 214. Německé ponorky však neumožňují v základu nést střely s plochou dráhou letu. Type 212 však může nést vyvíjené střely velmi krátkého dosahu IDAS (Interactive defence and attack system for submarines) a ze čtyř torpédometů Type 214 lze vypouštět protilodní střely Harpoon.

Třída Scorpene



 



Z ponorek Scorpene lze naopak bez problémů odpalovat střely s plochou dráhou letu SCALP (Système de croisière autonome à longue portée) a A26 je navrhována s 18 vertikálními sily pro střely Tomahawk. Ponorka Scorpene je však již zařazena do služby, A26 je prozatím jen na papíře. Podle webu Defence24 však lze upravit i německé ponorky jako nosiče střel Tomahawk (i když taková verze zatím neexistuje).
Ponorky Scorpene lze použít pouze se střelami SCALP, střely jsou ale již součástí francouzské nabídky. Naopak pro německé ponorky by bylo nutno nakoupit střely Tomahawk zvlášť a následně provést úpravu na ponorkách.

Ještě v roce 2015 se počítalo s dodáním ponorek mezi roky 2022–2023. Podle Bartosze Kownackého, náměstka polského ministra obrany, jsou ale firmy schopny dodat první ponorku nejdříve sedm let po podpisu smlouvy. Podpis s vítěznou firmou se přitom očekává, pokud nedojde k průtahům, na konci roku 2018.

Nové útočné ponorky v polském námořnictvu nahradí jednu dieselelektrickou útočnou ponorku Orzel sovětské třídy Kilo (Projekt 877E) o výtlaku 3180 tun. Kromě toho polské námořnictvo provozuje čtyři ponorky třídy Kobben (Type 207) o výtlaku pouhých 485 tun, které získalo po roce 2002 od norského námořnictva. Všechny ponorky třídy Kobben však byly postaveny již v šedesátých letech 20. století a budou v následujících rocích vyřazeny (po příchodu ponorek Orka).


„Na přelomu let 2017 a 2018 plánujeme uzavřít největší smlouvu polského námořnictva – smlouvu na nákup ponorek s významnou účastí polského průmyslu. Partner zde bude samozřejmě buď německý, francouzský, nebo švédský,” uvedl Kownacki s tím, že celková výše kontraktu dosáhne 10 miliard zlotých (60 miliard Kč).

Video: A26

Dlouhá doba dodání je daná snahou ministerstva obrany zapojit do programu polské loděnice. Vybudování potřebné infrastruktury v polských loděnicích si však vyžádá velké množství času.
Kownacki dále uvedl, že vyjednávání jsou v pokročilé fázi a na přelomu roku polské ministerstvo obrany vybere nejlepší nabídku. Následovat budou roční jednání s vítěznou firmou a finální smlouva se má podepsat na sklonku roku 2018.
Prioritou polského námořnictva je nákup nových útočných ponorek a střel s plochou dráhou letu, ale polské námořnictvo zamýšlí do roku 2021 získat tři nové minolovky Kormoran II. Ochranu 528 km dlouhého polského pobřeží Baltského moře v letech 2021–2026 posílí tři lodě třídy Miecznik a tři lodě třídy Czapla. Přesto podle webu Defence24 není situace v polském námořnictvu dobrá, protože jeho vybavení je velmi zastaralé.

Video: Scorpene

S nákupem ponorek se váže nákup střel s plochou dráhou letu. Polský ministr obrany Antoni Macierewicz nedávno sdělil, že právě problematika protilodních střel je důvodem, proč výběr ponorek trvá tak dlouho.
„To skutečně zapříčinilo, že program Orka trvá tak dlouho. Program končí letos, kdy bude vybrán koproducent. Bude jistě vybrán, rozhodnutí jsem již učinil,” oznámil v pondělí Macierewicz.
Macierewicz také uvedl, že Polsko má zájem o americké střely Tomahawk bez ohledu na to, jak dopadne ponorkový tendr. „Máme o tomahawky zájem, ať už firma dodá ponorky s manévrujícími střelami, nebo ne. Máme o tomahawky zájem, i když nebudou použity na ponorkách,” informoval Macierewicz s tím, že Polsko může samozřejmě nakoupit střely s plochou dráhou letu také od jiného výrobce. Polsko má tak zájem umístit střely Tomahawk nebo SCALP i na své budoucí hladinové lodě.

Video: Type 212

Podle Macierewicze nebude pro Polsko problém získat tak pokročilé zbraně, jako jsou střely Tomahawk. Macierewicz zdůraznil, že již nežijeme v „Obamově epoše” a situace je jiná. Americká strana je údajně velmi vstřícná, co se týče přenosu a poskytování špičkového vojenského know-how.
Poptávané střely s plochou dráhou letu umožní polskému námořnictvu zasazovat přesné údery na vzdálenost větší než 1000 km. Pořízení manévrujících střel je ale pouze částí příběhu. Polská armáda musí vytvořit například zcela nové mechanismy pro kontrolu a použití takto výkonných zbraní a také pořídit databází cílů.

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com