OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
NIKEE Hvezdna brana SG-1 StarGate online na nikee.net
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Argentinské námořnictvo ukončilo pátrání po posádce zmizelé ponorky  San Juan ve čtvrtek 30.11.2017

Třída TR-1700 či třída Santa Cruz je třída dieselelektrických útočných ponorek argentinského námořnictva. Jedná se o čistě exportní typ vyvinutý německou loděnicí Thyssen Nordseewerke pro země, které doposud provozovaly druhoválečné americké ponorky modernizované v rámci programu GUPPY (menší varianty TR-1400 a TR-1000 nebyly postaveny). Argentina objednala šest lodí této třídy, kvůli finančním problémům se jí ale podařilo dokončit pouze dvě – Santa Cruz (S-41) a San Juan (S-42). Obě jsou stále v aktivní službě a tvoří jádro argentinských ponorkových sil.

Podle někdejšího akustického experta amerického válečného námořnictva Bruce Ruleho zemřela okamžitě při obrovské explozi.

Rule to řekl argentinskému listu La Nación. Ponorka zmizela 15. listopadu.2017.

Všech 44 členů, kteří byli na palubě ponorky pohřešované od 15. listopadu, zemřelo vmžiku a bez utrpení po mohutném výbuchu, řekl Rule.

Dospěl k závěru, že přišli o život poté, co byl trup „kompletně zničen“ během 40 milisekund. Podle tohoto znalce energie vyprodukovaná při zkáze ponorky dosáhla ekvivalentu exploze 5,7 tuny TNT, a to v hloubce zhruba 390 metrů pod hladinou moře.

Ačkoli členové posádky možná věděli, že kolaps bezprostředně hrozí, neměli čas si uvědomit, že k němu dochází,“ napsal list La Nación na základě poznatků Rulea, kterého deník označil za bývalého hlavního akustického analytika americké námořní zpravodajské služby. „Neutopili se, necítili žádnou bolest. Smrt byla okamžitá,“ dodal list.

Poslední zpráva od velitele ponorky zaslaná 15. listopadu ráno byla, že se mořská voda dostala do systému ventilaček k bateriím a způsobila zkrat a požár baterií. Balbi k tomu 28. listopadu řekl, že požár mohl spotřebovat větší množství vzduchu a že zřejmě v ponorce došlo k implozi. To je opak exploze a znamená to, že se objekt kvůli nedostatečnému vyrovnání tlaků zhroutí sám do sebe.

Pohřešovaná argentinská ponorka se ve středu vynořila a při poslední komunikaci s námořní základnou hlásila technické potíže. Zvuky v moři, které zachytili v pondělí argentinští záchranáři, ale nevydávala ona. S odvoláním na mluvčího námořnictva této jihoamerické země Enriqueho Balbiho o tom informovala agentura AP.

Odborníci zvuk analyzovali a zjistili, že nevznikl bitím předmětů o trup ponorky, jak spekulovala některá média. Zdroj zvuku, který záchranáři zaznamenali asi 360 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny v hloubce zhruba 200 metrů, byl podle Balbiho zřejmě „biologický“.

Při poslední komunikaci s námořní základnou ve středu hlásila ponorka ARA San Juan technické potíže. Proto dostala pokyn, aby se vrátila nejkratší cestou do přístavu Mar del Plata.

Podle mluvčího záchranářů, kterého citoval list Clarín, nelze říci, jak dlouho posádka vydrží se vzduchem, jelikož není jasné, jakou má plavidlo přesně poruchu. Za normálních okolností taková ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila kyslík a nabila baterie. Poslední zprávu poslala ponorka San Juan 15. listopadu ráno místního času, když se nacházela asi 450 kilometrů od jihovýchodního pobřeží Argentiny. Od té doby o ní nejsou žádné zprávy. Týmy z více než desítky zemí, včetně USA a Ruska, vybavené nejmodernější technikou dosud po ponorce marně pátrají.Podle expertů je šance na přežití posádky, v níž je i jedna žena, téměř nulová. Za normálních okolností taková ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila vzduch a nabila baterie. Pokud by musela zůstat pod hladinou, vydržela by posádka se vzduchem podle odhadu expertů maximálně tak deset dní.

 

 

 

 

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com