OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
NIKEE Pat a Mat online ke shlednuti zdarma, A je to na nikee.net
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Číňané vyvíjejí nadzvukovou ponorku

Že nejlidnatější země světa zažívá technologický rozmach, není žádným tajemstvím. Přesto její nejnovější projekt v oblasti zbrojení představuje obrovský pokrok v konstrukci ponorek. Pokud ovšem bude úspěšný.

Klíčem k úspěchu projektu nadzvukové ponorky má být takzvaná superkavitace. Tento princip, využívající fyzikálních vlastností vzduchových bublin v kapalině, není úplně neznámý. Na stejném principu pracuje ruské torpédo Škval. Jde o nejrychlejší torpédo na světě, kterému může konkurovat snad jen německé torpédo Barracuda.  Škval je sice děsivá zbraň na papíře, ale jeho používání provází mnoho problémů týkajících se manévrovatelnosti. Pohyb za tak obrovských rychlostí navíc ve vzduchové bublině je velmi těžko řiditelný. Torpéda Škval měla na své palubě ponorka Kursk při své poslední plavbě. Torpédo z neznámých příčin explodovalo a Kursk skončil na dně Barentsova moře.

Přesto jsou plánované parametry ponorky fascinující. Ponorka by měla být schopná plout rychlostí přes deset tisíc kilometrů v hodině. Sami Číňané ale přiznávají, že je před nimi ještě mnoho práce, která možná zabere celá desetiletí. Čínských superrychlých ponorek se tedy zatím nemusí nikdo obávat, nicméně zbrojní závody se neplánují na roky, ale na dekády, a tak i Američané už nějakou dobu pracují na vývoji podobného plavidla. Zatím údajně probíhají testy prototypů, ale jak je to v podobných případech běžné, armády žádná konkrétní data nezveřejňují a vše je přísně tajné.

Superkavitační zbraně a plavidla se zřejmě dříve nebo později stanou součástí všech velkých námořnictev světa. Kdo získá prvenství při stavbě první superkavitační ponorky, zatím není jisté. Některé zlé jazyky totiž tvrdí, že Číňané sice rádi zveřejňují nejrůznější velkolepé plány, ale jejich uvedení v život často pokulhává.   

Čína pracuje na gigantických vojenských lodích, které se mohou rychle pohybovat po vodní hladině nebo potopit jako ponorky. Podle neověřených zvěstí už se staví i prototyp, který by měl být spuštěn na vodu kolem roku 2020.

Pokud lze věřit zprávám z Říše středu, tak se čínské námořnictvo vydalo směrem k nové technologii pro válčení na moři. Vyvíjí gigantické vojenské lodě, které se mohou potopit jako ponorky anebo se dovedou rychle pohybovat po vodní hladině.

Je to splněný sen moderních teoretiků námořních válek. Ti sní o návratu zašlé slávy bitevních lodí, kterým by vrátily moc právě veliké výzbrojní lodě, převážející stovky a stovky řízených střel. Bojové lodě by tyto střely odpalovaly na pozemní i námořní cíle. Kdyby jich měly k dispozici velký počet, tak by šlo o úctyhodnou bojovou sílu. Teď se zdá, že Čína uvede tento sen ve skutečnost.  Čím by byla ponorná výzbrojní plavidla tak zajímavá? Pokud se totiž takové plavidlo celé nebo alespoň z větší části ponoří, tak tím zmenší svůj radarový odraz, stejně jako vizuální obraz. Také je tím pádem chráněno před většinou dnešních hrozeb raketovým útokem. V čínských zdrojích kolují dvě verze takového plavidla. V jedné z nich jde válečné plavidlo, schopné plout velkou rychlostí, které má potopený prakticky celý trup, ale nad hladinou zůstávají konstrukce s obrannými zbraněmi a radar. 

 

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com