OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
NIKEE South Park online epizody ke shlednuti zdarma na nikee.net
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Jugoslávské královské námořnictvo 
(srbochorvatsky: Kraljevska Jugoslavenska Ratna Mornarica)

bylo námořní složkou ozbrojených sil Království Srbů, Chorvatů a Slovinců. Vzniklo v roce 1918 a omezovalo se zejména na obranu pobřeží a přístavů. Za druhé světové války utrpělo značné ztráty. Po válce se jeho nástupcem stalo námořnictvo Socialistické federativní republiky Jugoslávie.

Jugoslávie vznikla jako nástupnický stát Rakouska-Uherska a jako taková si činila nárok na podstatnou část válečných lodí zaniklého rakousko-uherského námořnictva. Proti tomu byla naopak Itálie, která si nepřála vznik nového silného rivala na Jadranu a prosadila rozdělení většiny plavidel mezi vítězné mocnosti. Jugoslávské námořnictvo tak sice zčásti tvořili příslušníci rakousko-uherského námořnictva, z válečných lodí však získalo pouze osm torpédovek rakouských typů Tb74 a Tb82F přejmenovaných na T-1 až T-8, několik minolovek a říční monitory Vardar (ex SMS Temes třídy Sava), Sava (ex SMS Bodrog třídy Temes), Drava(ex SMS Enns třídy Enns) a Morava (ex SMS Körös třídy Körös).

Jugoslávské námořní ambice nejlépe vyjadřoval původně rakousko-uherský dreadnought SMS Viribus Unitis, zařazený dne 1. listopadu 1918 do jugoslávského námořnictva jako jeho vlajková loď. V ten samý den byla bitevní loď podminována italskými žabými muži s řiditelným torpédem Mignatta a potopena, přičemž zahynul i nový velitel jugoslávského loďstva Janko Vuković.
Ve 20. letech námořnictvo získalo starý lehký křižník Dalmacija (ex SMS Niobe třídy Gazelle, šest minolovek německé třídy M (GalebJastrebKobacGavranOrao a Sokol) a čtyři ponorky. Zatímco dvě ponorky třídy Osvetnik byly postaveny ve Francii, dvě ponorky třídy Hrabri byly postaveny ve Velké Británii. Mezi nové posily patřily i dva torpédové čluny třídy Uskok.

Ve 30. letech pokračovala výstavba malého, ale moderního námořnictva. V roce 1931 byl získán nosič hydroplánů Zmaj. V roce 1932 byl do služby zařazen velký torpédoborec Dubrovnik postavený ve Velké Británii, přičemž v roce 1939 jej doplnila trojice torpédoborců třídy Beograd, vycházející z francouzského typu Simoun. V polovině 30. let námořnictvo získalo osm moderních torpédových člunů třídy Orjen. V roce 1939 námořnictvo získalo rovněž dělový člun Beli Orao a ve Velké Británii byl rozestavěn torpéborec Split, který však byl dokončen až po válce

V dubnu 1941 byla Jugoslávie obsazena německými vojsky a rozdělena mezi vítěze. Královské námořnictvo zaniklo. Většinu válečných lodí jugoslávského námořnictva získalo italské námořnictvo, po několik let existovalo i námořnictvo ustašovského Nezávislého státu Chorvatsko. Během války bojovalo i exilové jugoslávské námořnictvo, které získalo britskou korvetu Nada (ex HMS Mallow třídy Flower) a své malé námořní síly měly také Titovy partyzáni.

Třída Una byly diverzní miniponorky jugoslávského námořnictva. Postaveno bylo šest jednotek této třídy.
Po rozpadu země pět miniponorek získalo námořnictvo zbytkové Svazové republiky Srbska a Černé Hory a jednu ukořistilo chorvatské námořnictvo, které ji pojmenovalo Velebit (ex Soča). Všechny již byly vyřazeny. Část se jich zachovala jako muzejní exponáty.
Miniponorky byly domácí jugoslávskou konstrukcí. V 80. letech 20. století bylo loděnicí Brodogradilište specijalnih objekata ve Splitu postaveno šest jednotek této třídy, pojmenovaných Tisa (P-911), Una (P-912), Zeta (P-913), Soča (P-914), Kupa (P-915) a Vardar (P-916).
Plavidla sloužila k přepravě až šesti diverzních specialistů (potápěčů). Na jejich trup bylo možné umístit šest min, nebo čtyři podmořské skůtry R1 pro potápěče. Byla vybavena aktivním sonarem Krupp Atlas PP-10 a pasivním Krupp Atlas PSU-12. Pohonný systém tvořily dva elektromotory  výkonu 36 shp, pohánějící jeden lodní šroub. Nejvyšší rychlost dosahovala 8 uzlů na hladině a 11 uzlů pod hladinou. Maximální hloubka ponoru byla 105 metrů (nouzově 120 metrů).

Obecné informace
Uživatelé Jugoslávské námořnictvo (1945–1992)
Jugoslávské námořnictvo (1992–2006)
Chorvatské námořnictvo
Typ miniponorka
Lodě 6
Osud vyřazeny
Předchůdce třída Sava
Technické údaje
Výtlak 76 t (na hladině)
88 (pod hladinou)
Délka 18,8 m
Šířka 3 m
Ponor 2,5 m
Pohon 2 elektromotory
Rychlost 8 uzlů (na hladině)
11 uzlů (pod hladinou)
Posádka 4 + 6 potápěčů
Výzbroj 6 min
Sonar PP-10, PSU-12

Jugoslávské námořnictvo (1945–1992)

Jugoslávské námořnictvo (srbochorvatsky: Jugoslavenska Ratna Mornarica) bylo námořní složkou ozbrojených sil Socialistické federativní republiky Jugoslávie. Vzniklo v roce 1945 jako nástupce zaniklého jugoslávského královského námořnictva a samo zaniklo roku 1992 kvůli rozpadu země. Zatímco většinu jeho válečných lodí převzalo námořnictvo zbytkové Svazové republiky Jugoslávie, některá plavidla získalo chorvatské námořnictvo. Chorvatsko navíc získalo většinu dalmatského pobřeží, řadu přístavů a výrobních závodů.
Hlavním úkolem jugoslávského námořnictva byla především obrana pobřeží a důležitých přístavů. Jádro námořnictva tvořily torpédoborce, později nahrazené raketovými fregatami, dále útočné čluny a ponorky. Značnou část svých plavidel (včetně ponorek) přitom země dokázala vyvinout a postavit ve vlastnich loděnicích. V případě války by jugoslávská plavidla podporovalo tamní silné letectvo.

Jugoslávské námořnictvo (1992–2006)

Jugoslávské námořnictvo bylo námořní složkou ozbrojených sil Svazové republiky Srbska a Černé Hory, od roku 2003 soustátí Srbska a Černé Hory. Vzniklo v roce 1992 jako nástupce zaniklého námořnictva Socialistické federativní republiky Jugoslávie, od kterého převzalo větší část válečných lodí. V roce 1999 se v omezené míře zapojilo do odporu proti leteckému bombardování jugoslávie. Zaniklo roku 2006 rozpadem Srbska a Černé Hory na dva samostatné státy. Plavidla jugoslávského námořnictva převzalo nově vzniklé černohorské námořnictvo.


Třída Sava byla třídou diesel-elektrických útočných ponorek postavených pro jugoslávské námořnictvo během pozdních sedmdesátých a počátkem osmdesátých let. Byly vyprojektovány v Brodarskim institutu (BI) v Záhřebu. Měly být náhradou starých ponorek třídy Sutjeska. Ve srovnání s dřívější třídou Heroj byla třída Sava delší s výkonnější výzbrojí, která sestávala ze šesti torpédometů,
S nástupem chorvatské války za nezávislost byly obě ponorky přemístěny do Boky Kotorské. Byly vyřazeny z provozu během počátku roku 2000.

Jugoslávské miniponorky Heroj (P-821) and Una (P-912)

Jugoslávská miniponorka Una (P-912)

Miniponorka Zeta (P-913) je vystavena v Parku vojenské historie Pivka ve Slovinsku

Chorvatská miniponorka Velebit (P-01)

Jeden z pozůstatků po Jugoslávské armádě, ponorkový bunkr Jastog v zátoce Parja na ostrově Vis. Přítupné veřejnosti bez poplatků, kotví tam soukromé jachty.





Poloponorka BG 000000 

je plavidlo, které připomíná svým zevnějškem ponorku: má typickou „věž“, vnější kormidla, zaoblený tvar trupu. Rozdíl je v tom, že ta naše se pod hladinu nepotápí. Má podvodní kabinu s nerozbitnými okny, ze které turisté mohou pozorovat krásy říše pod mořskou hladinou. Na celé planetě je v současnosti asi 55 podobných plavidel.

video: miniponorka


Tahle semiponorka má největší plochu oken, je dostatečně malá, aby se s ní dalo snadno manévrovat, proto je pro prohlídku mořského dna ideální (kabina je 1,5 m pod mořskou hladinou). Při každé projížďce uvidíte něco nového, protože kotvíme na různých místech a nejsme vázáni k pobřeží. 
Semiponorka pluje rychlostí 1–2 uzly. Tato rychlost umožňuje pozorovat všechny detaily mořského dna a přitom nevyplašit mořské živočichy. Během jízdy uvidíte: různé druhy mořských ryb, ježky, hvězdice, medúzy, mušle a nespočet trav a řas. Po dobu plavby můžete sledovat výklad o dějinách Pašmanského kanálu a o životě pod hladinou prokládaný příjemnými zvuky moře. U každého sedadla najdete letáček se základními informacemi a fotografiemi mořských živočichů pro lehčí orientaci. 
Samotný vstup na loď je jednoduchý. Jediné, co musíte udělat, abyste mohli zažít trochu dobrodružství, je sestoupit po několika schodech do naší podvodní kabiny, což je úkon, který zvládnou i prarodiče. Nezapomněli jsme ani na nejmenší, kteří mořské tvory a jejich svět uvidí možná poprvé v životě. Dveře na palubu jsou stále otevřené, takže můžete kdykoli vystavit tváře slunci a mořskému větru. Nezapomeňte na fotoaparáty.
Natočte si svůj zážitek kamerou a ukažte jej doma svým přátelům. PoloPONORKOU se můžete svézt několikrát denně – 17x z Biogradu a 11x ze Sv. Filipa I Jakova. Všechna sedadla jsou u oken a nabízejí jedinečný výhled. Maximální počet cestujících je 12.
Nejedná se samozřejmě o pravou ponorku – tzv. semisubmarine má část stále nad vodou, takže se můžete kochat i pohledem na pobřeží. Pod ponorem se nalézají velká okna, kterými pak lze sledovat život pod vodou. Nadšené jsou zejména děti, ale službu využívají i lidé, kterým je nepříjemné se potápět nebo šnorchlovat, ale přesto by chtěli nahlédnout do mořského světa.

Chorvatsko - ponorka Submarine v Omiši





 

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com