OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
NIKEE VTIPY - psane a kreslene vtipy na nikee.net
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Chcete se vydat do kilometrových hloubek v oceánech?

Cyclops 1  je malá ponorka určena pro pohyb v hloubce až 500 metrů. Důležitým konstrukčním prvkem je vypouklý průzor z borosilikátového skla umožňující 180° výhled z ponorky.

Pokud nemáte hluboko do kapsy, za pár let to nebude problém. Firma OceanGate připravuje pětimístnou ponorku Cyclops 2, s níž se budete moci ponořit až do čtyřkilometrové hloubky.

Oceány a moře zabírají 70 % plochy planety Země. Z toho, jak píše na svých stránkách OceanGate, ještě 95 % oceánů není prozkoumáno. Důvod je jednoduchý: extrémní prostředí (především tlak vody) znesnadňuje podvodní průzkum.

V současné době chybí především vhodné podvodní dopravní prostředky. Malé průzkumné ponorky jsou příliš drahé, těžké, objemné a neohrabané. Brzy však může být vše jinak díky malé ponorce Cyclops od firmy OceanGate.

Dokáže operovat zcela nezávisle na hladinových plavidlech. Nejsou zde žádné napájecí kabely nebo jistící lana. Palubní baterie dokáží napájet systémy ponorky až po dobu osmi hodin.

Video ukazuje jak ponorka klesá do hloubky přídí dolů. Posádka však může být v klidu, protože sedí na speciálních „gravitačních“ výkyvných sedačkách. Členové posádky tak mohou sedět ve vzpřímené poloze k horizontu Země, ať ponorka klesá, pluje nebo stoupá.

Trup ponorky o síle bezmála 18 milimetrů je tvořen speciálně poskládanými karbonovými vlákny. Jde o speciální výrobní postup, jenž vyvinula firma Boeing. Trup není díky tomu jen velmi lehký, ale dokáže také odolat tlakům až 300 barů – tedy pro hloubku 3 kilometrů.

Ponorka Cyclops má být pro zájemce k dispozici během roku 2016. Avšak pokud je někomu málo hloubka 3 000 metrů, stačí ještě chvíli vyčkat. OceanGate plánuje v budoucnu postavit ještě odolnější ponorku pro výlety až do hloubky 6 000 metrů. Připomeňme jenom, že tlak vody v hloubce 6000 metrů dosahuje 60 MPa. To odpovídá závaží o hmotnosti 600 kg působící na 1 milimetr čtvereční plochy

Isabel Johnson, ponorkový pilot ve výcviku, sedí na palubě OceanGate Cyclops 1

během prezentace nálezů v  Bostonu po podmořském průzkumu vraku zaoceánského parníku SS Andrea Doria v Atlantském oceánu poblíž Nantucket. 

(SS Andrea Doria byl velký luxusní italský transatlantický parník, poslední svého druhu před masivním nástupem letecké dopravy přes Atlantik. Na vodu byla tato loď spuštěna 16. června 1951, první komerční plavbu podnikla 14. ledna 1953. Známá je ale především katastrofou z 25. července 1956, kdy se po srážce s lodí MS Stockholm potopila nedaleko břehů ostrova Nantucket u Massachusetts. Jen díky modernějším komunikačním technologiím nedosáhlo neštěstí takových rozměrů, jako katastrofa Titanicu. Během bleskové záchranné akce bylo zachráněno 1 660 pasažérů a členů posádky, katastrofa měla 46 obětí. Přesné důvody srážky nebyly zveřejněny).

Video:  prezentace Cyclops 1

Cyclops 2 
Začátkem roku 2017 začala společnost OceanGate stavbu Cyclops 2, malé osobní ponorky pro 5 osob, určené k ponorům až do hloubky 4 000 metrů. Po dokončení bude Cyclops 2  jedinou ponorkou ve světě která bude schopna dosáhnout takových hloubek.

Hlavní součásti trupu

V první fázi realizační tým vyrobil válec z uhlíkových vláken, který tvoří středovou část tlakové nádoby. Tento válec je vyroben z asi 800 vrstev materiálů z uhlíkových vláken a je přibližně 5 " silný.
Celá tlaková nádoba je doplněna dvěma titanovými polokoulemi, dvěma odpovídajícími titanovými prstenci a válcem o délce 100 ", z uhlíkových vláken - největším výrobkem, které kdy bylo použito pro ponorku s posádkou.
Dva titanové prstence,na koncích válce s centrálním vinutím z uhlíkových vláken, tvoří jádro tlakové nádoby.

Po dodávce tří hlavních komponentů  bude tým instalovat systémy elektroniky, navigace a životních podmínek.
Většina těchto systémů, která mají být použita na Cyclops 2, jsou v současné době používána na ponorkách OceanGate Cyclops 1  , které se mohou ponořit do hloubky 500 metrů. První zkoušky na vodě pro Cyclops 2 jsou naplánovány na podzim 2017 s hlubinnými ponory, které mají být provedeny počátkem roku 2018 v rámci přípravy na expedici Titanic Survey Expedition, která má být zahájena v červnu 2018.
OceanGate je nejnovější přírůstek  ponorkového loďstva s posádkou . S hloubkovým rozsahem do 4 000 metrů (13 000 stop), Cyclops 2 zahájí novou éru zvýšeného přístupu do hlubokého oceánu pro komerční průzkum a výzkumné využití.
Cyclops 2 dovolí až pěti členům posádky, aby se ponořili do hloubek oceánů pro nesčetné úkoly a operace, včetně průzkumů a inspekcí, výzkumu a sběru dat, filmové a mediální produkci a hlubinnému testování.
Projekt Cyclops se zrodil mimo ocenění společnosti OceanGate za složitost prostředí podmořského prostředí a potřebu rozmanité sady nástrojů a technologií pro řešení provozních požadavků pod 500 metrů. Prostřednictvím strategických partnerství společnost OceanGate uplatňuje nejnovější poznatky o vědeckých a technologických materiálech z jiných průmyslových odvětví, aby splnila úkoly, jimž čelí při průzkumu. Vzhledem k tomu, že většina oceánských mořských dna stále neprobíhá a jak komerční a vědecké subjekty nadále rozšiřují iniciativy pro přístup k potenciálním zdrojům z mořského dna oceánu, OceanGate uspokojuje poptávku po praktickém podmořském plavidle schopném efektivně přistupovat k těmto zdrojům.

Cyclops 2

Uhlíkový trup je navinut na ocelovém trnu.

Titanový prstenec

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com