OFRII.com - Red Rocket OFRII.com - 8k wallpapers, foto OFRII.com - Samuraj - bojove umeni - zbrane OFRII.com - Svt Ponorek OFRII.com - 3D medely - 3D tisk - 3D scan OFRII.com - Akvaristika, Akvarijn ryby, Akvarijn rostliny ORFII.com - Freediving - voln potapn ORFII.com - Astrologie - horoskop, znamen, souhvzd, zvrokruhy ORFII.com - Vesmr - planety, galaxie, hvezdy ORFII.com
Menu
Reklama
AONN.cz
SIFEE.biz - Pernikovy tata, breaking bad online, tapety, epizody, postavy
Spřátelené Weby
1HRY.cz - hry online zdarma
NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma
HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry
Uloz si video Nahnoji.cz
biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni
Globální mediální server TetriSys

Losharik (rusky: Лошарик) je přezdívka ruské ponorky. Oblíbený, ale nesprávný název (který mnoho médií stále používá) pro tento typ ponorky je "Project 210".
Skutečné jméno je AS-12 (ruština: АС-12, kde "АС" znamená "Атомная Станция" z oficiálního ruského námořního termínu "атомная глубоководная станция", "jaderná hlubinná stanice") Projektu 10831 s  jaderným reaktorem a je předpoklad, že batyskaf-ponorka je schopna pracovat v hloubce mnoha tisíc metrů díky unikátním sférickým konstrukčním prvkům. Přesná provozní hloubka není známa, ale ví se, že tato ponorka byla v roce 2012 provozována v hloubce 2000-2500 m v Arktidě.
Přezdívka byla převzata z ruské kreslené postavičky Losharik (ru), hracího koně skládajícího se z malých koulí - jméno losharik je složenina ruského: "лошадь" ("loshad" ) - kůň a  "шарик" ("sharik") - malá koule. 

Kódové označení NATO pro tuto ponorku je NORSUB-5.

Specifikace
Pozor - informace  dostupné online pro tuto ponorku jsou často nesprávné. Níže uvedené jsou nejlepší odhady.
Loď: AS-12 (tovární číslo: 210) "Losharik"
Třída: Projekt 10831 (NATO: Norsub-5)
Datum vzniku: 16. července 1990
Spuštěno: 26. srpna 1995
Ve službě: 1997
Výtlak: <1 000 tun
Rychlost: 10 - 11 kts (odhad)
Provozní hloubka: 1 000 m (3 300 m)
Délka: ~ 70m
Beam: ~ 7m
Pohon: 1 x jaderný reaktor pohánějící jediný šroub. Odhadovaná hodnota 5 MW
Posádka: 25

Vnitřní uspořádání
 Analýza jejích satelitních snímků v suchém doku v Severomorsku potvrzuje a dovoluje nám s jistou jistotou říci, že ponorku tvoří de facto sedm koulí. Kulové trupy se často používají ve velmi hlubokých podmorských ponorkách, protože mají silnější tvar než běžné válce, ale jsou také méně vhodně tvarované pro život. I když je loď asi 70 m dlouhá, vnitřní prostor je mnohem menší než jiné ponorky s podobnými rozměry a všechny stěny jsou zakřivené. To jí dovoluje ponořit se zhruba do 1000 metrů. Bloky jsou vyrobeny z titanové slitiny a jsou ukryty ve  vnějším trupu, který vytváří vzhled pravidelné ponorky. Koule mají průměr kolem 6 metrů, což dává celkový vnitřní "suchý" objem kolem 1 000 m3.
V mořských hlubinách u Nové země plní zvláštní úkoly.. V útrobách tohoto poměrně dobře utajovaného křížence ponorky a batyskafu pracuje 25 členná posádka.
Podmořské plavidlo dlouhé asi 60-70 metrů, jež nenese žádné zbraně.

Ponorky
Reklama
© Ofrii 2012 - kontakt
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com